Baofeng UV-3R teszt 

 

Vártuk, vártuk, vártuk. Végre, végre, végre! 😀 Körülbelül annyira örültem ennek a rádiónak, mint mikor megjelent az első dual rádió a Quanshengtől.

IMG_0512

Egy mini rádió 2 sávos, kompakt méret, szép hanggal, semmi fölös buta funkció – kell ennél jobb?! Röviden ennyi is lehetne a teszt, de azért egy kicsit többet írnék 3 hét használat után.

 

Baofeng uv3r Rádióamatőr készülék gyors próba

 

A csomagban

Meglepően könnyű doboz sok mindent rejt

  • 1 db rádió
  • 2 db antenna, a rövid az uhf, a hosszú a vhf re.
  • 1 db headset, átlagosnak mondható hanggal, ne finnyákoljunk!!! kérem ez occcsó rádió 😀
  • 1 db 1200mAh li-ion akku
  • 1 db eu töltő adapter
  • 1 db dokkoló töltő az akkunak! NE HASZNÁLJÁTOK, NINCS BENN ELEKTRONKA!
  • 1 db randa nyakpánt
  • 1 db használati angolul

Szóval, ami kell 😀 minden benn van.

IMG_0502

 

Külső

Kézbe véve nagyon kicsinek tűnik a rádió, dehát ez benn nagyon jó: kb. gyufás doboznyi, akár csak egy Yaesu vx3.

IMG_0509  IMG_0510

Szépen kidolgozott burkolat, nincs sorja vagy öntéshiba. Igaz vékonykának tűnik a műanyag, fölég a hátlapnál látszik mennyire vékony. Többen azt írták, hogy ez hátrány, meg hogy törékeny! De könyörgöm, egy mobil telefonnal se dobálózunk nem? Mivel ilyen vékony és kicsi főleg könnyű is nyugodtan rakjuk rá nyakpántot, nyakba hordva biztonsággal használhatjuk, nem húzza le nyakunkat az biztos 🙂 és fölég nem esik le.

A hátlapot levéve, akut ki és látjuk a masszív alu hátlapot amire rácsavarozták az egész belsőt. Megfelelő hűtést ad a rádiónak és merevséget az alaplapnak.

 

Kezelő szervek, csatalakozók, kijelző

Az antenna csatlakozó normál sma, eltér az általános kínai rádió csatalakozóktól, de ez nem baj. A rádió tetején helyet kapott még egy led lámpa és jobb oldat egy rögzíthető váltó gomb. Ezen gomb segítségével tudunk a menüben, memóriában vagy bárhol váltani funkciók között. A kijelző alatt még 4 másik gomb van, a rádió bal oldalán pedig 3 gomb. Kevésnek tűnhet ez a gomb, de minden programozási és használati funkciót el tudunk ezekkel látni.

A rádió jobb oldalán van a headset / programozó ajzat és alatta a töltő ajzat. A töltő ajzat meglepően fordított polaritású mind általában a töltők, itt a középső ér a negatív, tehát figyeljünk, mindet ne dugdossunk bele! 🙂 Kijelzője a rádióhoz képest nagy, jól látható, narancsos háttérvilágítással.

 

Hang

A rádiónak minden audio tulajdonsága jó. Nem kell modulációt variálni, nem kell mikrofonnak a burkolaton lukat fúrni, zsugorcsövezni. Egyszóval kiveszem a dobozból és használom! A mikrofon életszerűen szép élesen adja vissza hangot. A hangszóró méretéhez képest jól felhangosítható és nem recseg, ropog.

A hangerős szabályzás viszont lehet nem legjobb mivel nem potméteres hanem egységenként digitálisan állíthatjuk a hangerőt, nem lehet nagyon lehalkítani, van egy alap hangerő, azt azután vagy tejesen elnémítjuk vagy hangosabbra állítjuk. Ez zavaró lehet, ha egy csendesebb környezetben használnánk a rádiót, de nincs fülhallgató kéznél.

Viszont ha fülhallgatóval akarjuk használni a rádiót azt gondolnánk, hogy ott is alap beállításon hangos lesz, de nem! Ahogy bedugjuk a jack dugót lehalkul a hangerő és nem bántja a fület ráadásul a rádió kikapcsolást jelző bipp és egyéb hangos is eltűnnek ez nagyon jó tulajdonság.

 

Teljesítmény

Mért adataim sajna nincsenek csak gyáriakat tudom, 2w és 1w elméletileg. Használat közben igaz egy negyed lamdás antennával untig elég volt nekem egy kisvárosi környezetben. De 5-10 km-re is meghallottak a város széléről. Az akkumulátor pedig nagyon jól bírja, nehezen akar lemerülni:) azaz 1200mAh, 3 nap, normál használat kb. 6-8 óra vétel, kb. 1 óra beszéd kis teljesítményen a 3 nap végén 3,7v-ot mutatott az akku, a töltés jelző pedig 2-esen volt.

Az akku kímélő természetesen be volt kapcsolva. Az akkukímélőt kimértem, eredmények. Alaphelyzet 60mAh, vételnél 70-80mAh, akkukímélő kb. 5mp múlva kapcsol be és 5-45 mAh között ugrált. Adásnál kis teljesítményen, UHF-en negyed lamdás antennával 620mAh. Adásnál nagy teljesítményen, UHF-en negyed lamdás antennával 780mAh.

A mérések nem labor körülmények között történetek. Érdekes dolog, hogy nem potméteres a bekapcsolása a rádiónak, de ha kivesszük az akkut és újra visszarakjuk, magától bekapcsol a készülék és az utoljára bent lévő módon működik tovább. 🙂

 

Vétel

Vételben sem marad alul a Baofeng. Szerintem kellőképpen érzékeny a vevője és a dobozon látható DSP Digital Sound Processing felirata sem kamu, igaz nem olyan precíz, mint egy Yaesu 857-ben lévő, de észrevehetően ellágyítja a vett adás hangját, ha egy bizonyos szint alá csökken a vétel. Mind a statikus zaj mind beszédhang lágyul tompul.

A térerőjelző viszont lassan de egyenletesen jelez. És szerintem jóval pontosabb, mint egy Wouxuné, mivel ennek egységenként változik jelzés nem pedig vagy van vagy nincs. De ez csak az én véleményem műszeresen nem volt lehetőségem lemérni.

 

Programozó kábel bekötés a Baofeng uv3r-hez

chirdo7

Egyelőre ennyi kiegészítések még lesznek.