A DX rövidítés jelentése

 

A rádióamatőr világban a nagy távolságú összeköttetéseket jelenti. Sok fajta DX létezik. Vannak előre bejelentett időponttal, csatornával, de lehet úgy is, hogy egy általában forgalmasabb csatornán kezdünk el hívásokat kezdeményezni pl.: a 4-es csatornán elég sokan tanyáznak, ha itt kiabálsz, biztos találsz rádiósokat.

Ma mostani PMR DX egy előre meghirdetett időpontú DX. A PMR DX-nél is szinte ugyanazok a dolgok vannak, mint a nagy amatőröknek, kis rádió egy SIMA PMR és megpróbálni minél több közeli vagy távolabbi másik rádióssal összeköttetést létesíteni. Az összeköttetés akkor lehetne érvényesnek mondani, ha mind a két fél megértette a másik adását.

De mivel mi nem nagy antennákkal és szuper rádiókkal rádiózunk, ráadásul a 446MHz-en a terjedés se olyan, mint a lentebb lévő amatőr frekvenciákon, ezért kis trükkök megengedettek. 😉 Folyamatos nyitott zajzár, pozícióváltás „addig mozgatom a rádiót vagy forgok, míg az ellenállomást jól nem hallom és ahol jól hallom ott ő is jól fog hallani” 🙂 természetesen csak hasonló teljesítményű rádióknál igaz!

Ugyanúgy lehet lakásból is DX-elni mint egy hegytetőről, vagy bárhonnan, a lényeg hogy minél messzebbi összeköttetés tudj csinálni és meg is értsd, amit mondnak, és téged is értsenek! De már az is öröm, ha egy nagyon távoli állomást meghallunk, aki jobb pozícióban van, mint mi.

Ezen a sávon mondhatnók, ahova odalátnék, oda oda is tudok beszélni, mivel itt a rádiójelek úgy terjednek, mint a fény, vagyis ha a két rádiós között nincs terepakadály, akkor akár 100km feletti DX is összejöhet. Pl.: Alföldön, motoros sárkányrepülő 1 km magasan nyugodtan tud a Balaton parttal beszélni PMR rádión.

 

Beszéljünk át a hegyen!

Minél közelebb vagyok egy nagyobb terepakadályhoz annál biztosabb, hogy a túloldalt lévő állomás nem veszi az adásomat, minél távolabb vagyok, annál jobban át tudok rajta rádiózni, egy hegy tövéből ne próbáljunk direkt a túloldalra forgalmazni, de 1-2 km távolságból már a hegy túloldalán levő rádióst is elérhetjük!

 

Jó tanácsok

  • Minél magasabban vagy, annál messzebb tudsz beszélni, legyen bármilyen gagyi rádiód!
  • Jól feltöltött akkumulátorokra figyelj, a lemerült akku nagyon sokat ront az adás teljesítményen! Legyen nálad Tartalék áramforrás! Murphy törvény, ami lemerül, az mindig akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség van rá! Esetleg hasznos alkáli tartós elemeket használni ilyenkor mivel ezek jóval nagyobb teljesítményt és voltot adnak le, mint az akkumulátorok!
  • Beszélj normál tempóval, és lehetőleg érthetően, ne hadarj és ne kiabálj, mindig tarts az adás után pár mp szünetet.
  • Egy jegyzetfüzet és egy ceruza/toll hasznos, ha fel karod jegyezni kivel beszéltél, név, hívónév, pozíció, stb.
  • Légy kulturált, ha nem a csatornán megszokott forgalmazást hallasz, ha hívást vársz, kérd meg az odatévedt forgalmazót, hogy kis türelemmel legyen, röviden mond el neki mit és mért csinálsz, esetleg kérd meg, ha tud, váltson csatornát, kérd, és ne utasítsd! Mivel ezek a frekik mindenkiéi, sokan vagyunk, de sok jó ember 8 csatornán is elfér. Ha valaki nem úgy szól hozzád, ahogy ezt várnád mielőtt leüvöltöd a fejét gondolj arra, hogy hallgatni arany! Vagyis néha többet érünk azzal, ha nem veszünk tudomást a nyomkodósról, bekiabálós emberről, mint ha leállnánk vele veszekedni, egy idő után úgyis megunja. 😉

Röviden ennyi, ha valaki többet akar megtudni, akkor az index.hu PMR fórumán olvasson vissza pár évet, jó pár DX nap leírása összeköttetései fent vannak.

Mindenkinek jó rádiózást: Robi1001