PMR446 Balatoni Madár 🙂

madar2

PMR446 8CH 12Ctcss

446.09375 MHz FM narrowe Ctcss 100Hz

Elérhető Nyugat Magyarország-Szigetvár-Kőszeg vonalon, a Balaton felé nem takart részekről. Balaton parton a déli oldal. Az északi oldalon elméletileg Füred, de magasabb helyekről, kilátókról biztosan. Alan 456R hajtja madarat nem ATOMERŐMŰ! 🙂 Az adásvégjel egy BIPP, ha ezt meghallod már jó. 😀

 

A kezdet

Az alapötlet már jó pár éve megszületett. Mivel 5 éve elég sokan rádióztunk a Tapolcai medencében és a Balaton hozzánk közel eső részein, jó lett volna egy Papagáj átjátszó. Az ötlet megvolt, csak a megvalósítással voltak gondok. Az elektronikához ilyen szinten nem igazán értett egyikőnk se, akitől segítséget kértünk, az meg sajnos nem ért rá annyira, hogy egy komplett hardveres papagájt összerakjon. Annak idején jó ötleteket és segítséget adott a már megszűnt KETYERENET. 🙁 Ráadásul abban az időben nem lehetett minden bokorban napelemet venni, a többi kiegészítőről nem is beszélve. Lassan el is koptak az emberek a 446-os csatornákról – ki ezért, ki azért – így fölöslegessé vált a dolog.

 

Megvalósítás

elv

2009 év elején sikerült 1 db 7,2v 0.470mA napelem cellát beszereznem és azzal kísérletezgettem. Nagyon jónak bizonyult és mivel szépen meghajtott bármilyen rádiót vételben, így ígéretesnek bizonyult a papagájhoz. Ragasztós Atesz barátom vállalta, hogy megépíti a Petyaművekes papagájt.

Ez aztán kicsit elhúzódott, kisebb technikai és 🙁 anyagi problémák miatt, de a nyár végére elkészült a dolog. Sikerült egy másik rádiós jóvoltából 12v 4A-es ólom zselés akkumulátort olcsón beszerzi, és lassan összeállt a dolog, már csak egy töltésszabályozó és még egy 7,2v-os napelem hiányzott. Pár hónap spórolás után ezek is megérkeztek.

Az első rádió még egy régebbi Ctcss MegaP rádió volt, amit Atesz adott a kész papagáj panelhez. Hangja elég tompa volt, meg nem bővelkedett kimenő teljesítményben sem, de örültem neki és élvezettel próbálgattuk még stabil állomásként. Laca150 barátom segített az első élesztgetésben.

IMG_4283

Sajnos a sok ide-oda pakolgatás és kísérletezésben ez a rádió elhalálozott. 🙁 Ekkor került bele egy lomis piacon nagy szerencsével olcsón beszerzett másik MegaP aminek már szebb hangja és erősebb teljesítménye volt. Mivel megvolt már minden, össze lehetett állítani a komplett madarat. Édesapám jóvoltából lett egy vízhatlan villanyos elosztó doboz 🙂 amibe nem igazán esztétikusan, de belezsúfoltam mindent.

MegaP rádió sma csatlakozóval azon egy Yaesu 70 cm-re való gyári egynegyedes antenna (köszönet érte Parázs 01-nek).

 

12v 4A akku

Töltés szabályzó és egy feszültség szabályzó, amit kittben vetem, ez azért kellet, mert minden elektronikának a dobozban 5v kellet. Az egész bele került a dobozba, mivel már erősen röpködtek kinn a mínuszok hirtelen ötlettől vezérelve egy gyros-os hungarocell tálat applikáltam szigetelésnek a dobozba és ebbe került a belevaló. A rádiónak és a papagáj panelnek pedig egy zacskós leves alufóliás zacsija lett, mint szigetelés.

Fűtésnek azt gondoltam a feszültség szabályzó hűtő bordája majd ad némi meleget, de ez bukott ötletnek bizonyult, mert a rádió nem terhelte meg annyira sem hogy meglangyosodjon. :D. Az összerakott dobozból csak a rádió negyedlamdás antennája kandikált ki felül.

IMG_4285

A napelem cellákat egy műanyag lapra próbáltam rászerelni kisebb nagyobb sikerrel, miután ez nem jött össze 2 db lap közé tettem úgy, hogy a cellák elejét kivágtam műanyag lapból majd 3 db csavarral összefogattam, mint egy szendvicset, némi fehér sziloplaszt kíséretében.

 

Az 1. Teszt

Kinn kb. 7 fok volt mikor kiraktam a garázs tetejére a madarat, majd mikor besötétedett már csak 3-4 fok lehetett. 2-3 órán át bírta normálisan az elektronika a hőfokot, utána folyamatosan beakadt, vagy másodpercekig kellet indítgatni, hogy kicsit bemelegedjen a rádió. Agyalás után rájöttünk, hogy valószínűleg a rádión közvetlenül rajt lévő antenna a ludas és azon át hűl le a rádió. Másnap kicseréltem az antennát egy Laca150-től kapott kis mágnestalpas antennára, ezen is negyedlamdás pálca volt, meg kb. 3 m rg175-ös kábel. A csere után már egy éjszakát is kibírt a madár és csak reggel kellet többször indítgatni – addigra hűlt le.

 

Tanulságok

  • Nem jó a direkt antenna.
  • Kell az extra szigetelés

 

A 2. Teszt

A hibákból okulva 2 db gyros-os tálca és némi extra szivacs került beépítésre. A napelem műanyag tartószerkezet is a kukában végezte és egy 12 mm-es Osb lapra sziloplasztoztam fel mind a 2 db cellát.

napelem12

Az antenna is lecserélődött, kapott egy koax koliárt pecabotban. Tesztnek egy szőlőhegyre vittem ki, öröm volt a a térdig érő hóban. 😀 Sikeres telepítés után vígan működött a madár, töltött a napelem de valamiért gyenge volt adásban. Később kiderült, hogy rossz volt a BNC csatlakozó. A teszt azért eredményesen végződött mert még a -20C fokon is vígan bírta a madár, csupán a napsütés hiányát sínylette meg 9 nap múlva.

szoloteszet -20c ig birta

 

Az Első Hegyi teszt

A koax kolienát antennát lecseréltem egy sima 5/8-os antennára és Keszthej1 Józsi barátommal kivittük a kiszemelt helyre a madarat, egy fenyő törzsén kapott fészket. 😀 Nagyon szépen üzemelt, ekkor volt ez első távolabbi dx-e is István papaék valahonnan a Mecsekből szépen elérték. A borús idők ellenére szépen működött a madár, ha nagyon lemerült lekapcsolt, majd miután feltöltött bekapcsolt magától. Kb. 2-3 hét kint lét után lehoztuk, mert nagyon rossz idő volt és nem kapcsolt vissza.

DSC00585

 

Végleges Fázis

Apró szünet után sikerült megszereznem egy régebbi Alan 456R rádiót, amivel szinte megtáltosodott a madár. Szebb hang. Erőseb adás. Lompi jóvoltából kaptam egy új koax kolinár antennát és egy tapolcai rádiós adott egy üvegszálas Spicc botot, amibe szépen beleépítettem az antennát.

A változtatások után nem akartuk újból a mélyvízbe dobni a madarat, ezért István barátom és egy helyi internet szolgáltató helyet biztosított a város egyik legmagasabb háztetején. 😀

Dsc00621

Dsc00619

Ha a Vodafone antennáknak jó, nekünk is jó lesz. Itt kb. 3 hetet üzemelt a madár 7/24-ben megállás és gond nélkül. Hála a jó időnek meg köszönet Istvánéknak, hogy mindig visszaállogatták az antennát, ha elfújta a szél. 😀

 

Fix helyen a madár

A jól sikerült tesz után úgy döntöttünk, hogy röpülhet a madár jó magason. Szombat délután jó fáradtan a túlórás műszak után, meg is késve István segítségével kb. 5 órakor értünk a hegytetőre és akkor álltunk neki az apróbb átalakításoknak ott helyszínen.

IMG_4376

Egy alu U szelvény lett a doboz hátára rögzítve és ehhez lett az antenna erősítve. Teljesen besötétedett mire végeztünk, sajnos így mint utólag kiderült a napelemet is rosszul állítottuk be. A napelem hibáját 2010.03.27-én reggel kijavítottuk. Köszönet mindenkinek a sok segítséget:)

 

Papagáj műszaki tulajdonosságai

  • 1 db Alan 456r Bnc-sítve,
  • 1 db töltésvezérlő alkonykapcsolóval,
  • 1 db 12v 4A ólomzselés akkumulátor,
  • 1 db feszültségszabályzó 12v-ból csinál 5v-ot,
  • 2 db 7,2v és 0,47A-es napelem cella sorba kötve így kb. 15v jön le róla,
  • 1 db 7tagból álló koax kolineár antenna egy spicbotban.