Rádiós zavarkeresés SDR vevővel

Érdekes telefonhívást kaptam 2022 novemberében. Egy közeli településről hívtak, hátha tudok segíteni egy valószínűsíthető rádiós probléma megoldásában.

A település egyik utcájában nem működtek az elektromos kapuk távirányítói, ezen kívül az autók távirányítói is legfeljebb 1m távolságból voltak használhatóak.

Amit érdemes megjegyezni, hogy rengeteg eszköz 433 MHz-en kommunikál (ilyenek például a kistávolságú jeladók, amik az elektromos kapunyitókban és autók slusszkulcsaiban üzemelnek, illetve a vezeték nélküli kapucsengőkben is). Ezek a rendszerek FSK digitális módban működnek, nagyon pici adóteljesítménnyel, amire külön EU szabályozás vonatkozik.

Első körben megkértem az ott lakót, hogy vegye fel a kapcsolatot az NMHH-val (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) és jelezze nekik az észlelt problémát. Ha hasonló jelenséget érzékelünk mi is, a hatóságokkal való kapcsolatfelvétel legyen az első!

Az alábbi weboldalon jelenthetjük be az észrevételt: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00102/

 

Persze magunk is a hiba keresésére indulhatunk, ha van hozzá technikánk!

Mivel egy közeli településről volt szó, így felajánlottam, hogy a birtokomban lévő RSP1A SDR vevővel megnézem, mi lehet a probléma forrása.

Este érkeztem meg a helyszínre, majd az SDR vevő és egy laptop segítségével bejártam a környéket. Az ottlakók megkönnyebbültek, mikor látták a képernyőn, hogy egy rádiójel zavarja a környékbeli technikák működését. Kontrollvevőnek egy Yaesu FT1 adóvevő szolgált, ami spektrum módba kapcsolva szintén vette a 433,90 MHz-es jelet.

Az SDRPlay RSP1A  vevő saját SDR Uno  szoftvere  kifejezetten nagy segítség volt a jelerősség dB-ben való kijelzése, illetve az, hogy látjuk a jelmintát. Antennának egy VHF/UHF kézirádió-antennát tettem az RSP1A-ra.


Feltérképezés

Végigjártuk a problémás területeket, és megnéztük, hogy hol erősebb vagy gyengébb a jel. Ezután antenna nélkül is elkezdtem sétálni a laptopra kapcsolt SDR vevővel, így még pontosabb képet kaptam a rádiójel erősségéről. Lekapcsoltuk az adott területeken az épületek villanyóráját, de érdekes módon így sem szűnt meg a zavar.

K.b 100m sugarú körben érzékelhető volt egy folyamatos, digitális adás. Egy adott vonalon, adott irányba haladva antenna nélkül is erősen vehető volt.

1 óra sétálgatás és villanykapcsolgatás után sem jutottunk eredményre. A hibák kizárásaként a kábeltévé-szolgáltató is értesítve lett. Ezt ők ellenőrizték, de nem az ő technikájuk volt a ludas.

Másnap az NMHH felvette a kapcsolatot a bejelentővel, majd hétfőn kiszálltak a hivatalos zavarkeresők. Kézi keresővel pontosították a zavar forrását egy ház előtt. Ezt a házat ugyan mi is megtaláltuk az SDR vevővel, de este már nem volt lehetőségünk a pontosabb behatárolásra.

Az NMHH szakemberei profi eszközeivel megtalálták a hibásan működő, AA elemmel üzemelő időjárás-állomás külső adóberendezését, amit időközben bevittek a lakók a házba, nem tudván, hogy hibásan működik.

Nem csak a fix, 230V-os adapterekre és elektromos eszközökre kell figyelni hasonló esetekben, hanem az elemes egységekre is. Az SDR pedig jól vizsgázott, még ha nem is profi iránymérő antennával keresgéltünk.

A bűnös tehát ez a 433MHz-en működő időjárás állomás szenzor volt, ami szakaszos működés helyett folyamatosan adta le a jelet. Ezzel a környezetében lévő rádiós eszközök működését ellehetetlenítette.

Én rengeteg tapasztalattal gyarapodtam. Az NMHH szakemberei előtt pedig le a kalappal, a bejelentés után pár nappal meg is oldották a rejtélyt.