Rövidítések, kifejezések

Ezen az oldalon próbálom összeszedegetni azon kifejezéseket, funkciókat, amik megtalálhatók a PMR, CB vagy AMATŐR rádiókban és ismeretük némi segítséget nyújthat a rádiók használatában. Egyelőre saját tudásomból merítve írom le a dolgokat. Esetleg ha találok a neten jó forrást onnan a forrás megjelölésével. Ha hibát vagy rossz értelmezést találsz, kérlek, jelezd.

 

Step: Lépésköz

Itt tudjuk állítani a rádió frekvencia léptetésének lépésközét. Vagyis a rádió hány KHz-el lépjen le vagy fel a frekvencia tartományban. Lépés közök 5khz 6,25/ 8,25 /10/12,5/ 20 /25 /50 /100

 

SQL: Zajzár

Ezzel, menüvel, gombbal tudjuk a rádió zajzárját gyengébbre vagy erősebbre állítani. 0-9 ha 0-án van akkor folyamatosan nyitva van a zajzár halljuk statikus zajt. a 9 a legerősebb. Minél nagyobb értékre állítjuk, annál erősebb adások fogják csak kinyitni zajzárat.

 

Power: Teljesítmény

Jelen esetben az adó teljesítményét jeleni. Ami lehet kicsi és nagy, de egyes rádióknál több fajta szint is van: High nagy, Mid közepes, Low alacsony

 

ToT: Adásidő korlát

Itt tudjuk megadni másodpercben, hogy rádió PTT gombjának nyomva tartásakor a rádió automatikusan mikor szakítsa meg az adást 30/60/180 stb. mp-nél. Egyik fő haszna, hogy kíméljük az akkumulátort. A másik hogy kíméljük a rádiót. Nem jó a több perces folyamatos adás.

 

Apo: Automata Kikapcsolás

Ha ezt a menüt találod a rádióban itt beállíthatod, hogy ha nincs vétel, se adás, akkor a rádió kikapcsolja saját magát a beállítottak szerint.

 

Vox: Hang vezérelt adásindítás (kéz nélküli mód)

Itt lehet beállítani, hogy a rádió automatikusan adásra kapcsoljon, ha beszélünk a mikrofonba. Általában több érzékenységi fokozatot lehet beállítani és van, hogy késeltetést is lehet állítani vagy kitartást az adáshoz. A vox módot csak okosan használjuk mivel pl. motoron erős szél zajnál is elindulhat az adás annak ellenére, hogy nem beszélünk. A véletlenül bekapcsolva maradt vox is tud cifra dolgokat közvetíteni. 😀

 

Scan: Szkennelés, keresés

Ezen menüben vagy funkcióval a rádió automatikusan elkezd a frekvencián keresni vagy épp az elmentett memóriában keres, ahol épp talál valamit megáll és hallgathatjuk a vett adást. Több módja is van a scanelésnek! Válasszunk a TO/CO/SE módok közül.

TO: Idő vezérelt mód

A készülék 5 másodpercre áll meg a foglalt frekvencián majd tovább keres még akkor is ha a jel még megvan.

CO: Vivő vezérelt keresés

A készülék addig marad a talált frekvencián, míg a foglaltság fennáll, ha az megszűnt rá 2 másodpercre a keresés tovább indul.

SE: Seek mód

Ekkor a vevő a foglalt csatornán marad és a jel elvesztése után is a csatornán marad.

 

CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System): szelektív zajzár

Szó szerinti fordításban: folyamatos hang (frekvenciásan) – kódolt zajzár. Szokás alcsatornaként is emlegetni, de fizikailag nem jelent más frekvenciát. Működése: a vivőhullámot a „hasznos” tartalmon (beszéden) túl egy alacsony frekvenciás jellel is modulálja a készülék. A vételi oldalon a megfelelő CTCSS kódra hangolt készülék az adott frekvencia észlelésekor kinyitja a zajzárat, egyéb esetekben nem. Még akkor sem, ha az adás ugyanazon a frekvencián érkezik. Általa megelőzhető a káosz: a beszélgetőpartnerekkel egy adott csatorna/CTCSS párban megállapodva elkerülhetjük, hogy a környék összes rádiósának minden szavát meg kelljen hallgatnunk.

 

 

R-CT: Vétel oldali kódállítás

Ezen menüben lehet állítani az vétel oldali CTCSS kódot.

 

T-CT: Adás oldali kódállítás.

Ezen a menüponton csak az adás oldalra állítunk CTCSS kódot. Nagyon jól kihasználható pl. egy átjátszó indításánál, vagy ha pl. egy frekvencián CTCSS kóddal beszélgetünk, de hallgatni szeretnénk az adott frekin zajló többi forgalmazást is.

 

 

DCS (Digital Coded Squelch): digitális kódolású szelektív zajzár (Forrás: www.pmr.hu)

A DCS funkciója hasonló, mint a CTCSS-é: egy adott csatorna „megosztását” teszi lehetővé a felhasználók között. Különbség, hogy az adás nem tartalmaz egy plusz analóg moduláló jelet, így jobb minőségű. A DCS használatakor az adás legelején kerül sugárzásra egy digitális kód, melyet a vételi oldalon a készülék értelmez, és ennek megfelelően nyitja a zajzárat. A technika hátránya, hogy bizonytalan vétel esetén, ha az adás eleje lemarad, a teljes adás hallhatatlan lesz a vevő számára, mivel DCS kód hiányában a zajzára nem fog kinyitni.

 

 

DW: Dual nézet (kettős figyelés)

Ezen funkcióval a rádió majdnem egyszerre 2 frekvenciát is tud figyelni. 2 vfo vagy 2 memória között ugrál így figyelve azokat. Ahol épp érzékel valamit, ott megáll. CB rádióknál általában e funkcióval a 9 CH és egy választott között ugrált és figyelt.

 

 

PTT: Push to Talk: Nyomd és beszélj

Ezzel jelöléssel az adásindítás gombot jelölik minden rádión.

 

 

Call: Hívás, csörgetés, jelzés

A rádión lévő hívóhang gomb jelölése. Ezzel a gombbal egy csörgetést lehet kiküldeni, vagy analóg hanggal, esetleg egyes rádióknál digitális jele (Alan 456R)

 

 

Roger Beep: Adásvégjel

Amikor elengeded a PTT-t, azaz befejezed a pillanatnyi adást, a készülék utánad küld egy bipet.

 

VHF: Very High Frequency

A rádióhullámok 30 MHz-től 300 MHz-ig terjedő részét jelöli (hullámhosszban 1 m-től 10 m-ig). Magyarul ezt a tartományt az URH-nak (Ultra Rövid Hullám) nevezzük. A VHF tartomány a kisebb frekvenciák felé a rövidhullámokkal, a nagyobb frekvenciák felé pedig az UHF tartománnyal határos. Az amatőr sávok közül a VHF tartományba tartozik a 6 méter és a 2 méter. Ebben a tartományban található még FM műsorszórás, TV, légiforgalmi irányítás, meteorológiai műholdak (APT) is.

 

UHF: Ultra High Frequency

A rádióhullámok 300 MHz-től 3 GHz-ig terjedő részét jelöli (hullámhosszban 10 cm-től 1 m-ig). Magyarul ezt a tartományt deciméteres hullámoknak (DMH) hívjuk. Az UHF tartomány a kisebb frekvenciák felé a VHF, a nagyobb frekvenciák felé pedig az SHF tartománnyal határos. Az amatőr sávok közül az UHF tartományba tartozik a 70 cm, a 23 cm és a 13 cm. Ebben a tartományban található még PMR, TV műsorszórás, WiFi, mobiltelefon hálózatok, vezeték nélküli telefonok, űrtávközlés, távirányító kütyük, mikrosütők. 🙂