Wouxun KG-UVN1 Egy kibic szemével 🙂
A rádió 2019 elején jelent meg a Wouxun kínálatában. Ide Magyarországra viszont csak 2020 márciusában érkezett meg.
A sokéves tapasztalat alapján nem is bánom, hogy nem egy nagyon friss készülék került a kezem alá. Miért is? A rádiók kereskedelmi indításakor hiába van tesztelés, biztos, hogy lesz még mit finomítani a belső szoftveren. Viszont egy mondhatni 1 éves „kiforrott” rádió már biztosan jól használható lesz, és nem kell egyből firmware frissítés után kutakodni, vagy bosszantó, apró hibákkal tűzdelt menüt állítgatni.
Szerintem megérte ez az 1 év várakozás, míg ide is elért a rádió.

De nézzük, mit főzött nekünk a Wouxun!

KÜLSŐ

A csomagban meglepően sok kiegészítő kapott helyet, még adatkábel, és egy antenna átalakító is van. Jól megtömött csomag. 🙂
A készülék se nem nagy, se nem kicsi. Jól kézben fogható; igaz, van súlya is. Nem ő lesz a strandszezon győztese, de aki ennél kisebb rádiót szeretne DMR funkciókkal, az még gyűjtögessen.
Nagy, színes kijelzőt kapunk, és a headset csatlakozó csavarral rögzített, tömítéses műanyag fedéllel van

ellátva. Piros pont! Nem fog leszakadni végre a porvédő gumidugó, max. elhagyjuk – de erre ugye lehet figyelni! A több védelem mindig jobb.
Következő piros pont az analóg hangerőszabályzásért jár. Nem digitális értékeket állítunk, hanem analóg módon történik a hangerő beállítás.
A rádió akkumulátora is erős darab: 2600mAh. (Általában 1800-2200mAh-s akkumulátorokkal látják el a normál rádiókat.) Így a használati idő is kitolódott; nagyobb a kapacitás, több beszéd, vagy több bölcs hallgatás. 🙂
A töltőadapter viszont meglepetést okozott. A DC csatlakozó eltér az eddig megszokottaktól, és jóval vékonyabb. Tehát tuti nem fogjuk összekeverni más rádiók töltőjével. De így gyorsan pótolni se lehet, ha hirtelen nincs kéznél a saját töltő adaptere. 🙁

Ha már áramellátás… Igaz, külön kapni, de van eliminátor a rádióhoz. Ez miért jó?
Mert a gyártók egy része nem készít eliminátort a készülékhez alsóbb árkategóriában. Pedig aki DMR-t használ, sok esetben otthon is a kézi rádiót használná, továbbá autós használatnál is észszerűbb kímélni a rádió akkumulátorát.

BELSŐ

Az elődhöz képest már van VHF is a rádióban, így mindkét sávtartományban tudjuk használni a rádiót, akár analóg, akár DMR módban. (136-174MHz, 400-480MHz, (FM) 65-108MHz)
Teljesítménye: VHF 1-5W, UHF 1-4W
DMR Vacoder Típusa AMBRE +2TM
Extra funkció a VFO mód és a DMR módban történő hangrögzítés is; ehhez a funkcióhoz 8 órára elegendő memória van a rádióban.
De ha már memória: 1024 TX kontaktot tudunk tárolni, 3072db programozható memóriahelyünk is van.
Van FM műsorvevő is, és működik a rádión a DTMF távvezérlés (DTMF KILL).

ELSŐ BENYOMÁS, HASZNÁLHATÓSÁG

Kézbe fogva és egy gyors minimál programozás után azt mondom: jó készülék. Az általam eddig kipróbált rádiók kezdeti hibáit nem tapasztaltam. Már az alap gyári funkciógomb-kiosztás is teljesen logikusan van beprogramozva. Persze saját szánk íze szerint programozhatjuk a rádió szinte minden egyes porcikáját.
A hangszóró és a mikrofon is hozza a szép hangzást.

Kétfajta megjelenítés van a kijelzőn; A és B oldal. Megy duál figyelés, persze szimultán nincs valós 2 VFO-nk.
Kézből való programozásra kötötten, de van módunk. Menteni nem tudunk, csak átírni már meglévő memória tartalmat.
A VFO szabad mód bekapcsolása is engedélyezhető a rádión! Így szabadon tudunk analóg vagy DMR módban is frekvenciát beállítani az A vagy B oldalra, és a hozzá tartozó paramétereket módosítani.
Analóg módban CTCSS, DCS, SHIFT; DMR módban Color Code, RX Group, Slot stb.
DMR módban természetesen van lehetőség csoportos, és csak direkt hívásra. Van üzenet funkció is.
Továbbá, mint fentebb írtam, DMR-ben aktív a beszédrögzítés is, amit többféle felvételi módra is beállíthatunk.

 

Programozás

A csomagban van adatkábel, így könnyen nekiállhatunk a rádió PC-n történő felprogramozásának. Aki még nem foglalkozott DMR rádióval, annak jelezném: a gyári adatkábel nem egyezik meg egy normál  Kenwood kiosztású adatkábellel!
Programozó szoftver: http://wouxun.com/download.aspx?flid=1132
DMR programozáshoz kell némi tudás, de itt egy kis segítség:

Viszont DMR lévén rengeteg funkciót paraméterezhetünk, szóval van mit állítgatni a szoftverben.

Kiemelnék pár, számomra fontos dolgot:
Működik a Scan funkció! Nem kell varázsolni, már alapból a csatorna programozásnál hozzárakhatjuk egy Scan listához az adott csatornát, és a funkció gombbal vagy a menüben a scan indítása után megy a szkennelés.
Az SQL (squelch) mód is változott: a rádión már több fokozatban: 0-tól 9-ig van lehetőség analóg módban a zajzár állítására.

ÖSSZEFOGLALVA

Bő 3 hét használat után azt tudom mondani, a Wouxun KG-UVN1 egy jól használható rádió.
Vételi érzékenysége stabil, nagy antennán is kitűnő volt (FT4XE-hez képest analóg módban talán még jobb is).
Negatívumként talán a megváltozott töltőcsatlakozót emelném ki, és azt, hogy GPS vevő sincs a rádióban – ezt ne keressétek, így pozíció-továbbításra nincs mód.
Ettől függetlenül egy jól összerakott rádió, és nyugodtan mondhatom, ha analóg rádió mellé kell, vagy netán kiváltaná valaki az analóg készülékét egy olyan rádióra, amely DMR és analóg FM üzemmódban is működik, akkor a KG-UVN1 jó alternatíva lehet.

Videók
Audio teszt

Extrák és hangrögzítés:

Teljes menü bemutató:

VFO beállítása:

Rádió PC-s programozása:

Van pár kiegészítő is a rádióhoz, persze opcióként.

Gyári eliminátor

Extra nagy 3200mAh es akkumulátor.

Szivargyújtó adapter a dokkolótöltőhöz.

 

A rádiót tesztre a https://www.radioamatorwebshop.eu/ biztosította.
Ha támogatnád a pmrradio.hu-t, a készüléket vagy kiegészítőit kérheted itt az oldalon keresztül is!
Kapcsolat üzenet küldés