1930 – 1939: A Motorola korai rendőrségi rádiói

Forrás https://www.motorolasolutions.comA Galvin Manufacturing Corporation 1930 júniusában mutatta be a Motorola márkájú autórádióját, az egyik első kereskedelmi szempontból sikeres autórádiót. A rádiót a nagyközönségnek szánták, ám hamarosan a Chicagói térségben és az Egyesült Államokban működő rendőrőrsei és városi hivatalok rendeltek rádiókat a nyilvánosság számára, biztonsági okokból. Ez volt a Motorola mobilkommunikáció szakértelme és a hosszú ügyfélkapcsolatok kezdete.

 

Mobil szórakozás
Amikor a 20. század elején megkezdődött a kereskedelmi rádiós műsorszórás, a zene és a szórakoztatás egyre több embert ért el és nagyon sokan örültek a rádióadásoknak. Az 1920-as években a hobbisták kísérleteztek az otthoni rádiókészülékek autókba történő beszerelésével. Az új technológia kockázatát vállalva a Galvin Manufacturing kifejlesztette a Motorola autórádiót a kereskedelmi piac számára.

Korai rendőrségi kommunikáció
Akkoriban a rendőrőrsök küzdenek azért, hogy üzeneteket kapjanak a Járőröktől. A Járőrök telepített telefonokat használták az utcán a központtal való kapcsolatfelvételhez, ami késleltette a gyors reakció időt. Az 1920-as évek végén végzett kísérlet során néhány műsorszóró állomás, köztük a Chicagói WGN, megszakította a rádióadó szórakoztató műsorát, hogy üzeneteket továbbítson a központból az autórádióval ellátott járőrökhöz. Azonban a rendőrségi állomásról a műsor szolgáltatóhoz intézett üzenetek hozzáadott lépése késleltette a kommunikációt, és nyilvánosság is hallotta a rendőröknek szánt információkat. Nyilvánvaló, hogy a közbiztonsági osztályoknak jobb kommunikációs módra volt szükségük.

Néhány rendőrségi osztály elkezdte a mobil rádióvevők telepítését, amelyek magasabb frekvenciára vannak hangolva, mint a kereskedelmi műsorszóró sáv. A rádiófrekvencia speciális használata lehetővé tette a kommunikációt, amelyet a nagyközönség már nem hallott. A speciális frekvenciákhoz a rendőri osztályoknak saját rádióadókra volt szüksége. Ezért az Egyesült Államok Szövetségi Rádió Bizottsága ezt a rádióhasználatot kísérleti jelleggel engedte meg és ideiglenesen engedélyeket is adott ki.

Motorola autórádió a rendőrség számára
1930-ban, röviddel azután, hogy a Galvin Manufacturing bemutatta a Motorola autórádiót fogyasztói használatra, a vállalat megkezdett rendelések fogadását a rendőri osztályoktól. Paul V. Galvin, a társaság alapítója, elképzelve ennek az új piacnak a lehetőségeit, megjegyezte: „Szükség volt rá, és láttam, hogy ez olyan piac, amihez még senki sem tartozik.”

A Galvin Manufacturing a Motorola általános használatra gyártott autórádióinak adaptálásával készítette el, az első mobil rendőrségi rádióvevőjét. Egy rendőrőrs meghatározta, hogy a rádiónak milyen frekvenciát kell fognia. A Galvin Manufacturing mérnökei ezután kézzel módosították a hangolótekercseket és a kondenzátorokat. A rendőrségi rádiópaneleket ugyanabba a házba helyezték, mint a Motorola civil autórádiókat.

A Motorola első rendőrségi rádiós ügyfelei
A Galvin Manufacturing nyilvántartása szerint a Motorola rendőrségi rádiók eladása 1930 novemberében kezdődött. Az első vásárlók között (mindegyik az USA-ban Illinois államban) a River Forest falu volt; Bellwood Rendőrkapitányság és Evanston városának rendőrsége. Az illinoisi állami autópálya rendőrség és Cook megyei rendőrség a Chicagói térségben.

Mivel egyre több rendőrőrs használt rádiót, újabb és újabb kihívások merültek fel. Az egyenetlen utak, a motor zajai, az interferencia, a nagy energiafogyasztás és a frekvencia instabilitása nyomán Paul Galvin felismerte, hogy a rendőrségnek olyan rádióra van szüksége, amelyet kifejezetten az autós járőröknek terveztek.

 

Motorola Police Cruiser rádió
A Galvin mérnökei, egy új mobil rádiót terveztek az 1550–2800 KHz frekvenciasávban, amelyet a Motorola Police Cruiser rádiónak hívtak. Az 1936-ban bevezetett AM rádióvevő egy nagy teherbírású fémtokot kapott a durva utak és a nehéz körülmények elleni védelemhez. Továbbfejlesztett hangszórót és az áramköröket, stabilizált kristályvezérlőt (tekercsek helyett) a jobb hangoláshoz és alacsonyabb fogyasztáshoz. A Galvin Manufacturing kis rendőrségi rádióosztálya hétvégén építette a rádiókat, hogy ne szakítsák meg a nagyon leterhelt haszongépjármű-rádió gyártósorokat.

 

A rendőrőrsökről egy autóra történő sugárzás volt a rendőri központok mobilkommunikációjának első lépése. De honnan tudnák a diszpécserek, hogy a járőrök megkapnák az adásaikat vagy segítségre lenne szükségük? A rendőrség kérésére  a rádiógyártók mobil adókészülékeket építettek, hogy az járőr autók tisztjei kommunikálhassanak a központokkal.

Mobil Kétirányú kommunikáció
Paul Galvin megbízta főmérnökét, Don Mitchell-t, hogy dolgozzon ki egy rádióadót az autók számára. 1939 augusztusában a Galvin Manufacturing bemutatta a Motorola T6920 AM mobil adókészüléket, amely a 30–40 MHz frekvenciatartományban sugárzott. Hamarosan következett a P6912 VHF vevő és a bázisállomás berendezése.

Ez a teljes Motorola kétirányú rádiórendszer ára körülbelül egynegyede volt, mint a versenytársak készülékei, és az adókat be lehet építeni olyan autókba, amelyekben már voltak rádióvevők ugyanabban a frekvenciasávban. 1940-ben a Kentucky-i Bowling Green-i rendőrség az első vevője volt a Motorola AM teljes irányú rádiórendszerének. A rádiók annyira jól megtervezték, hogy a Galvin Manufacturing évekig gyártotta ugyanazokat a modelleket, amíg az FM technológia felváltotta őket az 1940-es években.

A cikk a www.motorolasolutions.com angolnyelvű cikke alapján került fordításra.
https://www.motorolasolutions.com/en_us/about/company-overview/history/explore-motorola-heritage/calling-cars.html
Cikk fordítás és képek továbbközlése a Motorola Magyarország https://www.motorolashop.hu/ engedélyével került ki.
Ha a fordításban technikai, vagy egyéb hibát találnál, kérlek jelezd 🙂 és javítom.