eChat a levegőben.

A földön nap, mint nap használjuk az eChat rádiókat, de jártunk vízen is velük!
Most pedig jöhet a levegő!

Miért is érdekes, hogy a levegőben is működik e az eChat?

A hálózati rádiók aktív mobil internetkapcsolaton keresztül kommunikálnak. Ehhez mobilnetre van szükség. Alap esetben 2-3-4G hálózat pedig nem kimondottan légi, az az több km magasból történő használatra találták ki.
De ha tévedek, akkor úgy is ki javít valaki.

De, hogy jön ide egy hőlégballon?

Adóvevők révén megismerkedtem a ballooning.hu földvári csapatával. Mivel PMR446 -os Motorola rádiókat már használnak, jött az ötlet mért ne használhatnának eChat rádiót.

A ballonok követésére egy egyedi programot használnak Samsung tabletekkel és légi forgalmi rádió is van ballonon. A fel és leszállás, továbbá az autós követésnél pedig Motorola PMR rádiók adják a segítséget. Viszont leszállásnál sok esetben adódik olyan helyzet, ahol erősen optikai takarás van a ballon és a követő autó között. Így viszont nem minden esetben működnek a PMR rádiók. Ezért jött szóba az eChat rendszer, a hálózati kommunikáció révén nem kell optikai rálátás, így szinte korlátlan a hatótáv.

Milyen magasan van mobilnet?

A Samsung tabletek is mobilinternet kommunikálnak a térképes szoftver szerverével, és mint megtudtam 2km magasságig gyakorlati tapasztalat szerint van 4G a ballonokon.
Akkor nem lehet akadály az eChat e350-es rádiónak se a repülés.

Szombat reggeli repülésre lettek bevetve a rádiók.
Mivel nagyon kíváncsi voltam az eredményre és a magassági működésre, így én is figyeltem a csapatot.
Igaz én Tapolcáról a diszpécser programon keresztül. A beszédforgalmat pedig egy e360 rádióval. Amit ideiglenesen a ballon flottához csatlakoztattunk. Mindehez jó korán, 5 órakor kellett kelnem, de megérte.
Térképen szépen látszott a starthelyre vonulás és kitűnő volt az audio kapcsolat is.

Mivel ez egy éles reggeli repülés volt, én csak minimálisan kommunikáltam a fiúkkal.
Repülés közben 1x ellenőriztünk egy sebességet, ami pontos volt és ez mind 1km magasan történt te.

Az e350 GPS pozíció küldését 5 másodperce állítottam így nagyon pontos útvonalat kaptunk a repülésről, majd a későbbi mozogásról is.

Repülés közben volt 2×2 perc kiesés a GPS pontküldésben, viszont a le és felszállásnál semmi kihagyás nem volt és ez volt a jó. Ahol a PMR rádiók már nem látták egymást, ott az eChat egy másik kommunikációs vonalon de tökéletesen működött.

A követő autóban az e700 rádió teljesített szolgálatot így Peti a földvári csapat vezetője látta az eChat térképét, és egyben tudott a ballonnal is beszélni. Így egyidejűleg lett összehasonlítás a ballonos térképpel is.

Plusz történet, hogy az eChat térképen volt olyan erdei út is, ami a ballonos térképen nem volt jelölve és egy út közbeni megállónál ott felejtett mobiltelefont is megtaláltak. Mivel az eChat e700 chat falán visszahallgatható a beszéd forgalom, kiderült hol volt a telefonhívás, és az idő teg végett meg lehetett nézni hova menjenek közvetlen vissza telefont keresni.

Vélemények

Én örültem a legjobban, amikor másnap megkérdeztem Petit, hogy tetszett a rendszer ebben a felhasználói körben. Mint kiderült nem csak jó volt, de még hasznos is a megtalált telefon végett.

Később Balázzsal is beszéltem mivel ő volt a pilóta szombaton, és kikértem a véleményét mennyire volt hatékony az eChat. Nem e ódzkodik az újabb netes technikától?

Neki a térkép csak egy plusz volt. Igazából a beszéd kommunikáció volt a lényeg az eChat használatnál, főképp mivel ahol a GSM hívás nem ment / ha ki is csörgött a telefon megszakadt és egyéb gondok/ ott az eChat adása még át tudott menni. Persze tisztába kel lenni ennek is a határaival is.

Balázs szavaival idézve / Ha egy technika kiesik, akkor legalább ott van egy tartalék! Erre jó a eChat térkép pluszban. / A beszédforgalom pedig 100x gyorsabb, mint telefonon hívogatni a követő autóból a ballont, ha PMR épp nem tud kommunikálni.

Szóval működött és bevált levegőben is az eChat e350.

Az egynapos bérléssel pedig költséghatékonyan lehet csak hétvégi feladatokra is befogni az eChat hálózati rádiókat. Akár a ballonos repüléshez hasonló programok lebonyolításánál is. –eChat bérlés információk–  

eChat rádiókkal, vagy komplett rendszerrel kapcsolatban kérdezz bátran Kapcsolat

Ha pedig ballonnal repülnél, mint a rádiók, akkor keressétek a ballooning.hu -t akár a Balatonnál is!