eChat a levegőben

A földön nap mint nap használjuk az eChat rádiókat, de jártunk vízen is velük!
Most pedig jöhet a levegő!

Miért is érdekes, hogy a levegőben is működik-e az eChat?

A hálózati rádiók aktív mobil internetkapcsolaton keresztül kommunikálnak. Ehhez mobilnetre van szükség. Alapesetben a 2-3-4G hálózat pedig nem kimondottan légi, azaz több km magasból történő használatra találták ki.
De ha tévedek, akkor úgy is kijavít valaki.

De hogy jön ide egy hőlégballon?

Adóvevők révén megismerkedtem a ballooning.hu földvári csapatával. Mivel PMR446 -os Motorola rádiókat már használnak, jött az ötlet miért ne használhatnának eChat rádiót?

A ballonok követésére egy egyedi programot használnak Samsung tabletekkel, és légi forgalmi rádió is van ballonon. A fel-és leszállásnál, továbbá az autós követésnél pedig Motorola PMR rádiók adják a segítséget. Viszont leszállásnál sok esetben adódik olyan helyzet, ahol erősen optikai takarás van a ballon és a követő autó között. Így viszont nem minden esetben működnek a PMR rádiók. Ezért jött szóba az eChat rendszer, a hálózati kommunikáció révén nem kell optikai rálátás, így szinte korlátlan a hatótáv.

Milyen magasan van mobilnet?

A Samsung tabletek is mobilinternet kommunikálnak a térképes szoftver szerverével, és mint megtudtam, 2km magasságig gyakorlati tapasztalat szerint van 4G a ballonokon.
Akkor nem lehet akadály az eChat e350-es rádiónak se a repülés.

Szombat reggeli repülésre lettek bevetve a rádiók.
Mivel nagyon kíváncsi voltam az eredményre és a magassági működésre, így én is figyeltem a csapatot.
Igaz én Tapolcáról a diszpécser programon keresztül. A beszédforgalmat pedig egy e360 rádióval, amit ideiglenesen a ballon flottához csatlakoztattunk. Mindehhez jó korán, 5 órakor kellett kelnem, de megérte.
A térképen szépen látszott a starthelyre vonulás, és kitűnő volt az audio kapcsolat is.

Mivel ez egy éles reggeli repülés volt, én csak minimálisan kommunikáltam a fiúkkal.
Repülés közben 1x ellenőriztünk egy sebességet, ami pontos volt, és ez mind 1km magasan történt meg.

Az e350 GPS pozíció küldését 5 másodpercre állítottam, így nagyon pontos útvonalat kaptunk a repülésről, majd a későbbi mozgásról is.

Repülés közben volt 2×2 perc kiesés a GPS pontküldésben, viszont a le-és felszállásnál semmi kihagyás nem volt és ez volt a jó. Ahol a PMR rádiók már nem látták egymást, ott az eChat egy másik kommunikációs vonalon, de tökéletesen működött.

A követő autóban az e700 rádió teljesített szolgálatot, így Peti, a földvári csapat vezetője látta az eChat térképét és egyben tudott a ballonnal is beszélni. Így egyidejűleg lett összehasonlítás a ballonos térképpel is.

Plusz történet, hogy az eChat térképen volt olyan erdei út is, ami a ballonos térképen nem volt jelölve, és egy út közbeni megállónál ott felejtett mobiltelefont is megtaláltak. Mivel az eChat e700 chat falán visszahallgatható a beszédforgalom, kiderült, hol volt a telefonhívás, és az idő teg végett meg lehetett nézni, hova menjenek közvetlen vissza telefont keresni.

Vélemények

Én örültem a legjobban, amikor másnap megkérdeztem Petit, hogy tetszett a rendszer ebben a felhasználói körben. Mint kiderült nem csak jó volt, de még hasznos is a megtalált telefon miatt.

Később Balázzsal is beszéltem, mivel ő volt a pilóta szombaton, és kikértem a véleményét mennyire volt hatékony az eChat? Nem ódzkodik-evaz újabb netes technikától?

Neki a térkép csak egy plusz volt. Igazából a beszéd kommunikáció volt a lényeg az eChat használatnál, főképp mivel ahol a GSM hívás nem ment / ha ki is csörgött a telefon, megszakadt és egyéb gondok/ ott az eChat adása még át tudott menni. Persze tisztába kel lenni ennek is a határaival.

Balázs szavaival idézve / Ha egy technika kiesik, akkor legalább ott van egy tartalék! Erre jó az eChat-térkép pluszban. / A beszédforgalom pedig 100x gyorsabb, mint telefonon hívogatni a követő autóból a ballont, ha a PMR épp nem tud kommunikálni.

Szóval működött és bevált levegőben is az eChat e350.

Az egynapos bérléssel pedig költséghatékonyan lehet csak hétvégi feladatokra is befogni az eChat hálózati rádiókat. Akár a ballonos repüléshez hasonló programok lebonyolításánál is. –eChat bérlés információk–  

eChat rádiókkal, vagy komplett rendszerrel kapcsolatban kérdezz bátran Kapcsolat

Ha pedig ballonnal repülnél, mint a rádiók, akkor keressétek a ballooning.hu -t akár a Balatonnál is!