EQSO kezdőlap

 

eqsowork

EQSO-val kapcsolatos

cikkek

térkép 

 

Információk

Aktuális magyar szerver: eqso.molag.hu

Port: 10024

Szoba: Hungary

A rendszer használatához új kliens (2,50) szükséges (van belőle magyar nyelvű is). Letölthető a pmr-radio.net oldalról.

Az EQSO rendszer egy VOIP alkalmazás, amit abból a célból találtak ki, hogy PMR rádióval nagy távolságokat lehessen áthidalni, leküzdeni. Egy ilyen rendszerhez több rádió kapcsolódik az interneten keresztül. Az egyik rádió vétele a többi rádió adásává válik a központi szerveren keresztül. így lehetséges a nagy távolság áthidalása.

A kapuállomás egy számítógép, amihez illesztettek egy PMR rádiót, és több hasonló paraméterrel rendelkező társával együtt az interneten, egy központi szerveren tartózkodva, egymás adásait továbbítják.

 

A technikai része

A számítógép, mint már említettem egy PMR rádióval van összekötve, egy illesztő áramkörrel, ami a rádió adását vezérli az EQSO program által. Hogy is van ez? A rádió, ami alkalmas a feladatra, kell rendelkezzen külső headset csatlakozóval. Ezen a csatlakozón keresztül a rádió hangját a számítógép Line In vagy mikrofon bemenetére, továbbá a számítógép hangját a rádió mikrofon bemenetére köthetjük. Meg kell említeni egy egyszerű áramkört ami a rádió adását vezérli, a PTT vezérlőt. Ez a vezérlő a számítógép soros portján keresztül kapcsolja a rádiót adásra a megfelelő időben.

 

A gyakorlatban

PMR rádiónkkal egy olyan helyen tartózkodunk, ahol van a közelben kapuállomás, adásunk a kapuállomás vételkörzetében a számítógépre kapcsolt PMR rádión keresztül a számítógép hangkártyáján át, közvetlen az EQSO programba jut. Ezt a hangot a többi kapuállomásnak valós időben elküldi a program. Eközben a többi kapuállomás egyszerre sugározza ki a vett adást, majd az adás végeztével újra vételre kapcsolnak. Amennyiben egy másik kapuállomás vételkörzetében hallották az adásunkat, és válaszolnak rá, a folyamat megfordul, most a mi kapuállomásunk válik adóvá, és a közvetített hang a hangkártyából a rádió mikrofon csatlakozóján át halhatóvá válik, egy kisugárzott adás segítségével.

A PTT áramkörről: PTT vezérlő ala Laca150.

Az áramkör felelős a rádióadás vezérléséért, ami az EQSO rendszerben való működéshez elengedhetetlen tartozék. Egy soros porti csatlakozóról működő áramkör, amit a program vezérel