Hogyan növeljük a RADIO-TONE RT-SRC1 szimplex átjátszó felvételi idejét?

Ennek a kis szappanos doboznak az a nagy előnye, hogy DTMF hanggal távolról aktiválható és deaktiválható, ha valamelyik felhasználónál elgurulna a gyógyszer. Hátránya, hogy csak 30mp a felvételi idő gyárilag. Bár szimplex relénél ennél hosszabbnak sok értelme nincs, mert a felhasználók nehezen viselik a várakozást. Esetemben azonban mindenképp szerettem volna, ha alkalmazhatok hangbemondást (azonosító gyanánt) és időnként SSTV képet is küldhetnék az átjátszón, mégpedig színeset. A sajnos már megboldogult ARISSAT-1 adta az ötletet, hogy erre a ROBOT36 üzemmód pont jó. Tűrhető minőségű színes képet ad, de az átvitele 36 másodpercbe kerül. Az pedig már nem fér bele a gyári fél percbe… Hát kukkantsunk bele a dobozkába!

radio_tone_1

A hangrögzítő IC (APR9600) adatlapját átnézve rögtön meglett a megoldás. A fenti rajzon sárga ellipszisben látható R103 pozíciószámú ellenállás határozza meg a mintavétel gyakoriságát. Az alábbi táblázat segít meghatározni ennek optimális értékét.

radio_tone_1_tablazat

Nálam 33kOhm adott 38 mp felvételi időt. Ja, és gyorsan még egy mód:

Azt tapasztaltam hogy a beépített töltő elektronika (ha szabad így nevezni) kissé túltölti a jobb sorsra érdemes polimer akkukat. A felirattal ellentétben lítium-polimer akkucellát (2db sorba kötve) használtak fel és annak a maximális töltőfeszültsége 4.2V/cella. Nálam meg 9.7V-ra akarta pukkasztani a tejes zacskót.

Ennek orvoslására az R19-re rá kell forrasztani 100kOhm-ot. Persze ez csak az én példányomra érvényes, ezt még módosítás előtt mérni kell! Ehhez válasszuk le az akkumulátort, és csatlakoztassuk a töltőt. Forrasszunk két mérővezetéket az R19 végeire (vagy a hozzá csatlakozó fóliasávra). A mérővezeték szabad végére forrasszuk egy 470kOhm-os poti csúszkáját és végét. Kapcsoljuk be a modult és mérjük az akkumulátorcsatlakozón a feszültséget.

Állítsunk be a potival 8,4V-ot, majd áramtalanítsunk. Válasszuk le a potit és helyettesítsük fix értékű ellenállással. Ha a töltőfeszültség 8,4V alatt van (a ritkább eset) az R19 értékét növeljük meg. Sok sikert!

109HA561