Hogyan zavarmentesítsük a “NOOELEC” vagyis RTL2832U+R820T chipes SDR-vevő tévé donglét ?
/Kertész rádió tollából/

Nem akarok nagy feneket keríteni a dolognak, aki olvasott utána és érdekli a téma számos leírást talál árnyékolásról, dobozolásról, kábel-ferritezésről. Nekem egy volt kollégám ültette a fülembe a bogarat, akinek egy berendezése megbukott az EMC vizsgálaton és kellett neki valami spektrumanalizátor-féle, amivel legalább tájékoztató jelleggel meg tudja mérni és ellenőrizni a zavarmentesítés hatását.

Persze az SDR-sticket ajánlottam . . .

Elvégeztem a direct sampling hardveres mod-ot

(ezt itt http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-direct-sampling-mode/) azzal a különbséggel, hogy a 2832 chip 4-5 lábát vezettem ki. Ez bár kézügyességet (és megfelelő pákát) kíván, rendelkezik azzal az előnnyel, hogy csípőből két antennabemenetünk lesz, és az eddigi 24-1700MHz-es tartomány is érintetlenül megmarad, csak kiegészül a

DC-14.4MHz-el. (14.4-től felfelé a tartomány invertálódik.)

A leírástól eltérően így a Direct sampling Q branch-ot kell választani.

Kissé furcsa módon senkit nem zavar a 2832-es chip impulzus (kapcsoló) üzemű belső 1.2V-os tápstabilizátora, ami a legelső és számomra kissé zavaró felhőt generálja 23kHz környékére – és persze fentebb a többit . . .

Lehet, nem is gondolt rá senki hogy ezt ki lehet iktatni komolyabb gond nélkül. Első gondolatként az analóg disszipatív LM317-es fesszabályzó IC-re gondoltam, mert azt le lehet vinni 1.2V-ra – és pont annyi is kell, továbbá nem termel zavart – hacsak nem gerjed. Ezért a be és kimenet lábáról ne hagyjuk le a 220nF-os kondikat !

Meg is lett valósítva, valahogy így :

sdrcikk03 sdrcikk02

sdrcikk01

A direct sampling bemeneten levő fekete dobozka egy LAN kártyából kitermelt 100uH-s ferrit trafó, főleg a sztatikus töltés ellen és a galván leválasztás miatt van.

Sajnos fogalmam nincs a bemeneti impedanciáról, de rendes balunnal többet érnénk, ugyanis a chip bemenete szimmetrikus, míg az összes koax tápvonal aszimmetrikus . . .

A chip az 1.2V-ból 190mA-t vesz fel (0.23W) és mivel mi az USB +5V-ból készítünk analóg szabályzóval ez csaknem 1W elektromos teljesítmény, és csak az RTL2832 1.2V-ját vettük figyelembe, tehát jó oka van a gyártónak rá, hogy így tett.

Az eredeti dongle +5V-ról 0,23A-t vesz fel működés közben, ezután a mod után csaknem az USB port 0,5A-es korlátját ostromolja az áramfelvétel.

Mások említést tesznek arról, hogy a direct sampling bemenetet célszerű egy alul áteresztő szűrővel védeni a CCIR (FM) urh műsorszóró adóktól.

Én eddig filter nélkül próbáltam, és ilyen jellegű zavarást ennél nem tapasztaltam. Előzőleg az igen gondosan szűrt Janilab-féle +100MHz-es upconvertert használtam és annál bizony előfordult ilyesmi. / Szerk – Műsor szóró állomás közelében minden 100MHz konvertrenél előjön ez a hiba. Janilab konverreből pedig már hál Isten van 125MHz re keverő verzió ;)/ Erről a LAN-trafó tehet, ugyanis 5MHz alatt már szépen lekornyad a kimenete.

Ha van kérdés a cikk alá mint komment tessék feltenni, igyekszek ASAP válaszolni.