Motorola Talkabout T92 H2O…
Ha betompul a hangja, ne ijedj meg!

2019 februárjában megjelent T92 h2o Talkabout típus egy érdekes tulajdonsággal rendelkezik.
Elsőre hibának tűnik, de ez a vízállóságból és vízfelszínen lebegésből eredő tulajdonság.
Ez pedig a tompa hang hirtelen hidegben.
Ezt a tulajdonságot, mivel egy új típusról van szó a https://www.motorolashop.hu/ is jelezte a Motorolának, és ők is továbbították a mérnökök felé az észrevételt. Továbbá a Motorola jelezte, hogy bekerül a rádió használati utasításába a gyakran ismételt kérdések közé ez a tulajdonság is. 

A Motorola állásfoglalását követve, és saját tapasztalataimat leírva szeretném elmagyarázni nektek, mi is pontosan ez a jelenség.

A rádiót, ha normál szoba hőmérsékletről vagy például kabátzsebből elővéve a hidegben használjuk, tompa, nyomott hangszóró hangot produkálhat egyes esetekben.

Miért is jelentkezik ez a tompulás, és mi a megoldás?
A rádió belső felépítéséből adódóan légkamraként funkcionál a hangszóró membrán mögötti üres terület a rádió házában. Az itt lévő levegő hatására tud a víz felszínére jönni a rádió, és ezért is tud lebegni.
Viszont ennek a levegőmennyiségnek már hőmérsékletváltozásra van akkora ereje, hogy megfeszítse vagy beszívja a hangszóró membránját.
A hangszóró membránja is vízálló, és maga a hangszóró felépítéséből adódóan a membrán könnyen mozog, így a rádióban lévő levegő is tudja mozgatni.
Ha a rádió lehűl, a benne lévő levegő térfogata csökken, így a hangszóró membránját beszívja és megfeszítve tartja. Ezáltal jelentkezik a tompa, torzult hang, mert a membránt már a tekercsek nem tudják olyan mértékben mozgatni, mint normál esetben. Mintha az ujjunkkal nyomnánk a rezgő membránt.Tehát hideg vízben áthűlt rádió vagy őszi téli időben a hideg levegőben áthűlve is előfordulhat a tompulás.
Ugyanez fordítva is igaz; ha megmelegszik a rádió, a környezetéhez képest a benne lévő levegő kitágul és kinyomja a membránt. / Hőlégballon 🙂 / Ez megint tompa, torz hangot eredményezhet.

Hiszed, ha nem, ez fizika, mégpedig általános iskolai 🙂
Próbáld ki, tegyél egy üres szoba hőmérsékletű Pet-palackot, persze rátekert kupakkal a hűtőbe. Majd 10 perc múlva nézd meg mi történt. A palack vékony fala behorpadt a hűtőben. A nyomás csökken a palackban, így a külső nyomás miatt behorpad a palack. Ugyanez történik a rádió belsejében is a hangszóró membránjával.

Megoldás a tompa hangra!
Ki kell egyenlíteni a rádióban a légnyomást! Ezt legegyszerűbben a töltő csatlakozó dugójának kinyitásával tudjuk elvégezni.
Figyelem! Ha vizes a rádió, előtte töröljük meg, és csak utána nyissuk ki!
A kinyitással kiegyenlítjük a benti légnyomást, és már használható is a rádió normál hangminőségben.
Amíg a rádió teljesen át nem hűl vagy melegszik, lehet többször is el kell végezni ezt a nyomáskiegyenlítést.
Érdemes hegyi túráknál, esetleg motoros sárkány, vagy egyéb talajszintnél jóval magasabb, ezáltal változó légnyomású/ siklóernyő hirtelen több 100m-es emelkedése / környezetben történő használatnál is figyelni erre. Főképp, ha nem head-settel használjuk a rádiót. Mivel a magasságkülönbség szintén nyomáskülönbséget okoz.
Mint mikor bedugul a füled az autóban a hegyről lefele 🙂
Szóval nyomáskiegyenlítés!
A vízen lebegés és a masszív vízállóság egy melléktulajdonsága lett az új T92 h2o Talkabout rádióknál.