Napelem és Powerbank . De mit hogyan miért ?

Napelem és powerbank.
De mit hogyan és mért ?

A technika fejlődésével szinte mindet tölthettük 5v -ról és usb csatlakozóról 🙂 persze van minek még mindig 12v nál több kel legyen az egy mobil rádió vagy vagy egy laptop .

Mivel a hordozható áram forrásokat egy több használják , sok kérdés merül fel egy komolyabb felszerelés összeállításnál , min töltés mind a fogyasztók használhatóságával kapcsolatban .
Azért veszem előbb a powerbankot mivel az bármikor használható 🙂 .

Van 1 cellás / -1db liion akut tartalmazó /
Van 2-4-6-….. cellás powerbank . Általában 1-2-4 Cellásak az elterjedtek .
Az 1 cellás jobb minőségűek
2200-2500mAh es liion 18650 es akut tartalmaznak
/Fontos megnézni milyen márkájú akuk vannak a Powerbank keretben mert sok az olcsó hamisítvány . Vagy egy üres kerete venni és azt feltölteni saját magunk által belerakott minőségi cellákkal. Nehogy a nagy négyszögletű kerek erdő közepén derüljön ki hogy nem 30A es az ebay ról érkezett powerbank csak ép hogy 500mAh 🙂 /
Egy ilyen kis energia rudacska
1 buta telefont akár 2x egy okos telefont már csak 1x tud feltölteni .
Túlnyomó többségében 500mAh tudnak tölteni . És mikor Powerbankot töltjük az pedig 1A al töltődik tehát egy teljes töltéshez kb ha mondjuk egy PC usb portjáról töltjük a kicsikét kell vagy 4 óra mivel onnan hivatalosan csak 500mAh jön le 🙂

Mért előnyös az 1 cellás powerbank ?
-Mert kicsi
-Könnyű
-Akár zsebben is elfér telefon vagy egyéb áramszomjas kügyü mellett .
-Plusz olyan hasznos dolgokra is jó ha kivesszük belőle az akut mind telefon liion aku töltés . Persze ez csak hozóértőknek .

-Továbbá a benne lévő szabvány 18650 es cella jó az ilyennel működő Fej vagy Rúd ledes lámpába is .
/itt jegyzeném meg hogy a laptopok aku is 18650 ből vannak , így egy hibás akuból ügyes kezek hasznos powerbank utánpótlást csinálhatnak .

A lényeget leírtam most jöhetnek a több cellásak 🙂

2 cellás Powerbank már 4400-5000mAh al is rendelkezhet
4 cellás Powerbank pedig 10000mAh
solar pack

Itt jön be egy érdekesség amit sokszor nem veszünk figyelembe.
A nagy powerbankot lassabban tudjuk tölteni !!!! Ez fontos tényező egy túrán vagy hosszabb nem civilizált helyen .
A nagyobb Powerbankot töltés felől álltálába már 2A is tölthetjük de ugye ehez kel egy jó 2A es 220v 5v os adapter vagy vagy egyébb terhelhető usb Töltő .

Plusz a nagyobb powerbankokon már 2db usb ajzat van a fogyasztóknak amik 1-2A terhelhetőséget viselnek el .
Egy kisebb 3-5 fős csapat kiszolgálására teljesen jó egy ilyen 4 cellás 10A es cumó de én aszt mondom hogy inkább legyen 1 nagy és több kicsi powerbank min hogy egy melákot akarna mindenki GPS , Telefon Meg Rádió Töltésre használni .
Normál városi környezetbe úgy nem gond ha lemerülünk de kin a semmi közepén 🙂 aztán este mikor napelem vagy kis generátor beleszuszakolt aszt pár Ampert a akukba mindenki rácuppanna 😀
Bizony bizony , egy nagy kevés ,ezt nem osztogatom megy egy usb hub -al mind most mondanák páran mert annál kevesebb a Milliamperem és lassabban töltők és csak terhelem szegény jószágot .
Sokkal biztonságosabb ha több powerbankuk van , mert hamarabb töltődik a kisebb , ha gond van nem a nagy áramforrás purcan ki .

Most jöhetnek a napelemek 🙂

Első körben felejtsük el a meglévő áram igényes eszközöket .
Tura , táborozás vagy olyan munka ahol hasznos vagy más lévén kényszer a hordozható áram forrás de nincs telepíthető napelem rendszer mód ott ugye cipelni kell .
Amit eg cipelni kell az súly . Tehát nem csak a meglévő technikához /rádió , gps, lámpa, telefon vagy laptop/ kell méretezni a napelemet /meg úgy csórók vagyunk :D/ Hanem Inkább ha van mód olyan eszközt szerezzünk be ezekre feladatokra akár másod eszköznek is amik kifejezetten takarékosak
1A solar

-Megy 5v ról –
-Működik csak napelemről a saját akuja nélkül is .
Sokkal jobban jövünk ki egy ilyen technikával amihez kisebb napelem is jók mind hogy egy öregebb 12v vagy vagy nagyobb eszközt töltögetünk .
Telefonokkal , nincs gond . Lámpákból is sokfajta van ami akus vagy tölthető Liion stb . Egy laptop már érdekesebb de nagyon olcsón már jó tableteket lehet venni ami úgy 5v ról töltődik 😀 .

Ha már csak ilyen technikánk van akkor elég 5v os napelmeket , vagy összehajtható cella pakkot venni .

Fontos ami 10cm x 10cm kisebb az nem jóóóóóóóó !!
Felejtsétek el a mindenhol árult Napelemes tenyérnyi powerbankokat !
1- Mit nem csinálsz a nyáron ? Tűzőnapon nem hagysz semmit ami fekete meg elektronika van benne
?? mért ? Mert 10 perc alatt min 60 Celsiussz fok égeti a tenyeredet és ez csak több lesz 🙂
Nem használ egy ilyen csoda tenyérnyi hiper szuper powerbaknak se az elektronikának se a liion akunak ami benn van .Plusz ráhazudnak mindet .
1- a rajta lévő napelem alig tud 60-90mAh tölteni Verőfényes napsütésben !

2- a benne lévő 99% ban lapos liion cella , nem cserélhető
3- mivel napelem alig tölt a benne lévé ha szerencséd van 2000mAh körüli cellát . Ha 20 órán át merőlegesen a tűzőnap felé fordított talán fel tudod tölteni 🙂

Vagyis baromság max powerbanknak jó annak meg nehéz és drága 😀

Ezért érdemes csak külön usb -s 5v os csatival ellátott napelemet venni .
1 cellás bol a 350mAh esek kb 15x15cm esek már elindítják a lemerült okostelót és ha ügyesen forgatjuk 3-4 óra alatt félig fel tudunk tölteni egy telefont , vagyis 1 nap alatt ha egész nap jó idő van egy 2 A es akuval rendelkező okos telefont vagy powerbankot kopp ra töltünk !

Fontos ! A töltendő eszköz nem a töltés teljes egésze alatt veszi fel teljes töltő áramot , tehát 75% os töltöttségnél már lehet csak 200mA vesz fel . Így nem lehet pusztán csak fix értékekkel számolni .

Itt megint megemlíteném azt a gondolatot , hogy azért vesz valaki 30w os hajtogatható napelemet mert akkor hamarabb fog tölteni 🙂 Nem nem fog hamarabb ölteni , ugye a cikk elején meg említett hogy a powerbank vagy telefon általában 500-1000-1500-2000mAh val tölthető .

Így ha telefonunk csak 500mAh vesz fel hiába van 3A es napelemem nem fog hamarabb töltődni !
Viszont egy ekkora napelem nél már egy usb hubbal megosztva nem pazarlom el 1 eszközre a 3A ert hanem több kisebb eszközt is ráköthetek . 1 telefont , egy powerbankot vagy lámpát stb .

Érdemes végig gondolni mekkora eszközparkra mit szánunk .

Ajánlott termékek  az árak közv díjat és postát tartalmazzák ,de árfolyamváltozás végett változhat. Dropshipmet rendszerű közvetítésben .

Napelem :
15x15cm ,  320mA es usb kábellel felszerelt csupasz panel kb 4200.-solar 300 01
18x18cm , 650mAh es usb kábellel felszerelt . tokozott terepszínű , a 4 sarkán rögzítési ponttal 6300.-
17.5cm x 18cm x 2.4cm összehajtva ! 1000mA es usb-s terepszínű  tokozású több cellás pakk  9700.-
1A solar

Powerbankok .

powerbank 1

1 cellás csak keret .és usb kábel .Terhelhető 500mA el . Tölthető 1A rel max 2500mAh 18650Li-ion  890.-
4 cellás fizikai kapcsolós nagyon jó minőségű 2A terhelhetőségű keret .max 4x 2500mAh 18650 3500.-
4 cellás egyszerűbb 2A terhelhetőségű keret microkontoler vezérelt kapcsoló max 4x 2500 mAh 18650  2500.-

Xiaomi 5A es powerbank  1x usb 2A terhelhetőség . Hővételem töltésnél. tölthető 1,2A el 6300.-
Xioami 10400mAh es powerbank  1x usb 2A terhelhetőség . Hővételem töltésnél. tölthető 1,2A el 8300.-
Xioami 16A powerbank  2x usb 2A terhelhetőség . Hővételem töltésnél. tölthető 2A el 10990.-

 

Please follow and like us:
error
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Napelem és Powerbank . De mit hogyan miért ? bejegyzéshez

 1. Sikloernyos mondta:

  Nekem a hatso szobaban hever evek ota egy napelem, 21V uresjarati fesszel. (elvileg 12V-os akksik toltesere keszult) Ezeket a powerbankokat lehet boviteni vele,? (Gondolom a sajat napelemeik is ezen a feszultsegen mennek.)

 2. Robi1001 mondta:

  21v os napelemhez egy okos kis fesz szabályzó kell ami 12v os vagy 5v csinál 21 ből és máris tölthetsz vele rádiót vagy ha úgy állítod be akár tabletet vagy laptopot is .
  Egy pici kés panel ami usb 5v ot ad 1A rel és még mutatja is feszültséget kb 2e forint erről már biztonságosan töltheted a tabletet vagy telefont .
  ennél picit nagyobb panel ami állítható is és nem csak 5v jön le kb 2700.-

  • androhun mondta:

   Szia, Robi! Egy éve ezt írtad: “21v os napelemhez egy okos kis fesz szabályzó kell ami 12v os vagy 5v csinál 21 ből és máris tölthetsz vele rádiót vagy ha úgy állítod be akár tabletet vagy laptopot is .
   Egy pici kés panel ami usb 5v ot ad 1A rel és még mutatja is feszültséget kb 2e forint erről már biztonságosan töltheted a tabletet vagy telefont .
   ennél picit nagyobb panel ami állítható is és nem csak 5v jön le kb 2700.- ” – – – honnan lehet ilyen 1A-es, 5V-os napelemes töltőt venni? Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?