Keresés, azaz Scan funkció

A keresés egy alap lehetőség a PMR446-os rádiók funkció között.
Ezzel a funkcióval folyamatosan pásztázhatjuk a csatornákat, és ahol beszédet érzékel a rádió ott automatikusan megáll.

Miért jó ez a funkció?
Elsősorban a szabad csatornák kiválasztásában tud segítséget adni, mert így feltérképezhetjük az adott területen hol van kevésbé forgalmas csöndes csatorna, így oda kapcsolva nyugodtan beszélgethetünk.
Másodsorban pedig ha kimondottan beszélgető partnert keresünk, vagy munka közben több csatornát kell figyelni, akkor ezzel folyamatosan pörgethetjük a csatornákat és figyelhetjük a rajtuk zajló forgalmazást.

Hogy indíthatjuk el a keresés funkciót?
A rádión a keresés gombot nyomjuk meg és a keresés automatikusan elindul.
PTT nyomásra megáll a keresés és tudunk az előzőleg használt csatornán beszélni, de a kis villám jelzés aktív marad a kijelzőn, és ha nem beszélünk 5mp múlva újból keresésre vált a rádió.
Kikapcsolni a keresést a keresés gomb újbóli megnyomásával tudjuk megtenni.

Alcsatorna azaz CTCSS DCS keresés.
Egyes készülékek csak az alap csatornák keresésére alkalmasak.
Viszont a Motorola T62-T82-T82Extreme és aT92H2o készülékek a szelektív zajzárakat is tudják keresni. Scan funkció használatakor egy vett csatornán ki is írják melyik /Alcsatorna / azaz CTCSS vagy DCS szelektív zajzár kód van az épp hallható állomásnál beállítva.
Az így kijelzett kód birtokában már mi is beállíthatjuk a rádión, és tudunk beszélni az adott csatornán az ellen állomással.
Arra viszont figyeljünk, hogy nem hiába van zajzárkód a rádióban! Egy megtalált forgalmazásba illedelmesen köszönjünk be, ha úgy ítéljük meg, beszélhetünk az ott forgalmazókkal / Nem munkacsatorna vagy olyan beszélgetés van, amiben nem biztos, hogy örülnek az idegen hangnak! /

A keresés funkció indítását és a CTCSS ki keresést itt a videón is megnézheted: