Keresés azaz Scan funkció

A keresés  egy alap lehetőség a PMR446-os rádiók funkció között.
Ezzel a funkcióval folyamatosan pásztázhatjuk a csatornákat és ahol beszédet érzékel a rádió ott automatikusan megáll.

Miért jó ez a funkció?
Első sorban a szabad csatornák kiválasztásában tud segítséget adni, mert így feltérképezhetjük az adott területen hol van kevésbé forgalmas csöndes csatorna így oda kapcsolva nyugodtan beszélgethetünk.
Másodsorban pedig ha kimondottan beszélgető partnert keresünk, vagy munka közben több csatornát kell figyelni akkor ezzel folyamatosan pörgethetjük a csatornákat és figyelhetjük a rajtuk zajló forgalmazást.

Hogy indíthatjuk el a keresés funkciót?
A rádión a keresés gombot nyomjuk meg és keresés automatikusan elindul.
PTT nyomásra megáll a keresés és tudunk az előzőleg használt csatornán beszélni, de a kis villám jelzés aktív marad a kijelzőn és ha nem beszélünk 5mp múlva újból keresésre vált a rádió.
Kikapcsolni a keresést a keresés gomb újbóli megnyomásával tudjuk kikapcsolni

Alcsatorna azaz CTCSS DCS keresés.
Egyes készülékek csak az alap csatornák keresésére alkalmasak.
Viszont a Motorola T62-T82-T82Extreme és aT92H2o készülékek a szelektív zajzárakat is tudják keresni. Scan funkció használatakor egy vett csatornán ki is írják melyik /Alcsatorna / az az CTCSS vagy DCS szeletív zajzár kód van az épp hallható állomásnál beállítva.
Az így kijelzett kód birtokában már mi is beállíthatjuk az a rádión és tudunk beszélni az adott csatornán az ellen állomással.
Arra viszont figyeljünk, hogy nem hiába van zajzárkód a rádióban! Egy megtalált forgalmazásba illedelmesen köszönjük be, ha úgy ítéljük meg beszélhetünk az ott forgalmazókkal / Nem e munkacsatorna vagy olyan beszélgetés, amibe nem biztos, hogy örülnek az idegen hangnak! /

A keresés funkció indítását és a CTCSS ki keresést itt a videón is megnézheted.