Rádió oktatáshoz?
Tudatos túrázás, csapatépítés és készségfejlesztő tréningek

Tóth Tamás @Turazztudatosan

Tóth Tamás @Turazztudatosan

Nem csak puszta hobbiként vagy egy túrán való kapcsolatártásra jók az adóvevők.
Nagy szerepet játszhatnak a készségfejlesztő tréningek során is.

Tamás készségfejlesztő, csapatépítő tréner. Tréningcégek alvállalkozójaként dolgozik már több mint 11 éve, azonban a Covid neki is megváltoztatta az életét. A tréningek, csapatépítések száma előbb csak felére csökkent, majd teljesen megszűntek.
A vírushelyzet okozta kényszerpihenő alatt új, üzleti vállalkozásban fogott, a Túrázz tudatosan Facebook oldalon keresztül vezető túrákat kezdő és haladó túrázók számára. A hobbiból lett munka pont kapóra jött azok számára, akik a bezárt edzőtermek és szórakozó helyek miatt a túrázást választották új elfoglaltságuknak.

Megismerkedésünk elején, jó pár évvel ezelőtt Tamás tippet kért tőlem, hogy milyen egyszerűbb adóvevőt ajánlanék neki, amivel a csapatépítő feladatok során elboldogul bárki, de ha kell a komolyabb készülékek tudása is meg van benne.
A Motorola T62-t javasoltam, mivel ilyen feladatra kiváló, teljesen felszerelt rádió, és Ctcss /Dcs kód is van benne. Továbbá a nagyokhoz hasonló tudás miatt oktatási célokra és különböző érdekes feladatokhoz is megfelelő lehet.
Igaz nem IP védett, viszont a költséghatékonyság is fontos volt számára.

Tamás lassan 3 éve használja a rádiókat, és most, hogy új programokban, tudatos túrák vezetésével foglalkozik, megkerestem és megkérdeztem, hogy s mint alakulnak a dolgok?

Kérdezz felelek:

/Robi/

Tamás végig követtem a posztjaidat az elmúlt egy évben, de kíváncsi vagyok, hogy jött az ötlet, a Tudatos túrák megalkotására?
Továbbá mekkora az érdeklődés az ilyen vezetett túrák és a tréningek iránt?
/Tamás/
– A csapatépítő és egyéb tréningek száma a 2020-as évig folyamatosan emelkedtek, aztán a tavalyi évben mélyrepülésbe kerültünk. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor rengetegen, 10-szer többen kezdtek el túrázni, a nagy részük kezdő természetjáróként. Úgy tapasztalom, nagy az igény részükről, hogy tudatosan élvezzék ezt az időtöltést.

A rádiók mennyire váltak be a tréningek, túrák során?

– Vannak olyan csapatépítő programok, amelyeket kifejezetten a rádiós kommunikációra dolgoztunk ki, ezek nélkül nem is lehetne végrehajtani őket. Sokat vagyunk erdei terepen, ahol a telefonok már nem működnek a térerő hiánya miatt, de a rádiók még kiválóan üzemelnek. A túrák során terepfelderítéshez, nagyobb táborokban a kapcsolattartáshoz vagy vészhelyzeti szimulációkhoz használjuk őket.

Volt, aki itt nálad használt először adóvevőt?

– Igen, a többségük ”rádió szűz”.

Mennyire látod fontosnak, hogy megismerjék az emberek ezeket a kommunikációs eszközöket is?

– Ahogy mondtam, a csapatépítéseken alapvető fontosságú a rádiók használatának megismerése, a túrák során inkább szükségeszközök.
Volt-e érdekes történet rádióhasználat közben?

– Mikor elfelejtünk beállítani csatorna kódot, érdekes beszélgetéseket hallottunk taxisok, sárkányrepülősök és erdészeti munkások részéről.

Van e valami publikus terv a következőkben, hogy mivel bővítenéd a programok során alkalmazott technikai eszközeidet?

– Igen. Komolyabb teljesítményű Motorola rádiók alkalmazásán gondolkozom a nehezebb erdei terepekhez.

Akkor akár a Motorola T92 H2o vagy az XT420 is bevethető.

Köszönet a mini riportért Tamásnak.
Te is tudatosan túráznál, esetleg részt vennél egy ilyen oktatáson?
Keresd bátran Tamást a Facebookon: https://www.facebook.com/Turazztudatosan

Rádiókkal, vagy vásárlási tanáccsal kapcsolatban pedig keress engem: Kapcsolat