Radio Shack TRC-230

Írta 109HA561

Revünk tárgya a Radio Shack TRC-230

rtc01

Kézi CB-rádiója, mint nemesi család elszegényedett sarja, Kínában látta meg a napvilágot valamely meg nem nevezett gyárban, a Tandy division csupán adoptálta. Alaptudású készülék, közép 40 CB csatorna, AM üzemmód, 4W névleges teljesítmény. A rádió tetején az itt szokásos BNC antennaaljzatot találunk, valamint ki/be kapcsolós hangerőszabályzót és zajzárat. Baloldalt az óriási PTT gomb felett jól kezelhető csatornaváltó gombok lapulnak. A kijelző a készülék alján kapott helyet és erősen takarékos működésű: csatornaváltáskor és bekapcsoláskor tűnik csak elő, vagy ha megnyomjuk a rádió homlokán a LIGHT feliratú gombot. Ennek kettős funkciója is van, kigyújt még egy BATT CHECK led-et, amennyiben 8V felett van a készülék akkumulátor-feszültsége. Ennél lentebb már csak a lecsúsztatható és szétemelhető elem/akkumulátortartót találjuk, mely 10 darab „AA” cellát fogad be és egy ellenállásból meg egy diódából álló „töltésszabályzó elektronikának” ad otthont.

rtc02  rtc03

rtc04

Töltőt nem mellékelnek. Sajnos a képen látható akkucellák sem tartozékok.

A gumidugó nélküli töltőaljzatot az akkumulátortartón találjuk és 16V körüli egyenfeszültséget igényel jól láthatóan a 300mA terhelhetőségű olcsó állítható feszültségű dugasz tápfélékre alapozva.

A kimenő teljesítmény jócskán eltér a névlegestől és félrehúz. Bár ez egy vasmag gondos beforgatásával orvosolható, ez nem a vevő dolga lenne. A legnagyobb kimenő teljesítményt a tesztpéldány a 40-es csatornán adta le, így minden további mérést itt végeztem.

Kimenő teljesítmény és fogyasztás a tápfeszültség függvényében.

10 V 12V 13,8V
TX LOW 0,7W/390mA 1,0W/480mA 1,3W/540mA
TX HIGH 1,2W/500mA 2,1W/650mA 3,5W/785mA

Vételben nagyobb hangerőn kb. 120mA, halkan 82mA, zajzárazva 83(!)mA körül fogyaszt. A rádió érzékenysége megfelelő, bár egy ALAN 95 Plus azért jobban teljesít.

A zajvágó/zörejhatároló sem áll a helyzet magaslatán. Adásban a hangszínezet meglepően jó, hasonlóképp vételben is, a 44 mm-es hangszórónak köszönhetően. Sajnos adásoldali dinamikaszabályzás ebben a rádióban sincs – pedig jó lenne – így ennek híján belebújva kell beszélnünk. A készülék PLL szintézeres és minden frekit egy kvarckristályból kever ki a Nippon Precision Circuit C5122A szintézer ic, amely kifejezetten a modern kori egyszerűbb CB-rádiók számára készülő olcsó tok, még a kijező led-meghajtó áramkörét is tartalmazza. Külső tápcsatlakozó van, és azonos típusú a töltőcsatlakozóéval.

Még több kép kívülről és belülről

rtc05  rtc06

rtc07  rtc08

rtc09