VoIP-Interface EchoLink-, eQSO-, FRN- és TeamSpeak-kapuállomások számára

Leírás

Az az interfész általános használatra alkalmas, mind közvetlen, két dugós PTT-s, mind egydugós vezérlésű rádiók számára (általában 2,2 kiloohmos ellenálláson keresztül). Ennek a nyomtatott áramkörnek köszönhetően mindenféle kombináció megoldható, ha egyes alkatrészeket felcserélünk, nem építünk be, de egyéb (limiter, kompresszor, adás-vételt jelző kétlábú piros-zöld LED) áramköröket is közbeiktathatunk. Az áramkört úgy tervezte a szerző, hogy a csatlakozó dugókat el is hagyhatjuk, és a kábeleket akár közvetlenül is ráforraszthatjuk a panelra. A hangbeállításokat a második áramkörben (az első a soros portos vezérlés) végezzük, az itt jelentkező nagyobb feszültségeket kezelik a transzformátorok, és az esetleges hálózati zavarok hatása nem kritikus. Ezenkívül a számítógép hangszóró kimenetét teljes mértékben tehermentesíti, és a mikrofonbemenetet is kényelmesebben be tudjuk állítani.

Az audio áramkört teljes mértékben elválasztják a transzformátorok a számítógépétől, így a két szerkezet egymástól úgymond galvanikusan van elszigetelve. Ha szükséges, egy átvezető kábel segítségével a két test akár össze is köthető (a kültérben elhelyezett antenna elektrosztatikus feltöltődéséből eredően nem javasolt, extrém esetben bemegy a villám a PC-be és elfüstöli azt).

A kondenzátorok értékét úgy választotta ki a szerző, hogy csak a mély hangtartományt szűrje ki, a hálózati, 50 Hz-es brummot, és a szub-audio tartományban levő hangokat. A 100 nF-os kondenzátorok segítségével a 200-2000 Hz-es tartományban levő hangok mehetnek át, a többit a szűrő elnyeli.

Olvasói javaslatra megjegyzendő, hogy a beforrasztható sztereó aljzatok használatakor, kizárólag sztereó dugókat alkalmazzunk, és a JP jumpereket is sztereó állásba kell kapcsolni, különben rövidre zárjuk a hangkimenetet. A jumpereket egy U alakban meghajlított drót helyettesítheti.

Az interfészen a beállításokat (hangerő, söntölő ellenállás kiválasztása) minden esetben az egyes felhasználó rendelkezésére álló PC és rádió adottságainak megfelelően kell elvégezni. Minden hangkártya tulajdonsága eltérő, így a mikrofonbemenet érzékenysége és a hangszóró kimenet egyedi beállítást követel.

A hangkártya ördöge: Nagyon fontos eldöntenünk, hogy a hang bemeneteket (Line in) vagy a kimeneteket (Line out) használjuk. Ez utóbbinál a mikrofon bemenet sokkal érzékenyebb, ezért (Skype-felhasználók, figyelem!) az erősítést ki kell kapcsolni (kb. 20 dB-s emelés). A hangátvitel úgy lett megoldva, hogy mindkét lehetőséget ki tudjuk használni. Ezután következik a számítógép és az interfész összehangolása, tehát semmi értelme az egyiket teljesen lehúzni, a másikat meg végkitérésig felcsavarni.

A hangbeállításokat a számítógép felől kezdjük, és a hang, mikrofon csúszkáit állítsuk középre. Ezután az interfész trimer-potenciométereit, a rádió hangját is állítsuk középre (így nem fog szaggatni az adás a túlvezérléstől).

Ezután elvégezzük az audiotesztet a megfelelő eQSO-szobában (papagáj, audioteszt), és addig állítgatjuk (finomhangolás!) a hangkártya csúszkáit és a trimereket, amíg a szokásos hangerő mellett 3 zöld kockát nem látunk a program ablakában.

A soros port vezérlését mind optokapu, mind reed-relével végezhetjük. Az első esetben az R6-os jelű ellenállást kell beiktatni, és az optocsatolót a megfelelő elrendezés szerint beforrasztani (eltérő lábkiosztás), míg a második esetben a diódát építjük be, hogy a relé tekercsén a lekapcsoláskor visszaáramló feszültségtől megóvja az érzékeny soros portot. Az R5-öt elhagyhatjuk, ha a PTT-t összekötjük a mikrofon csatlakozóval R3-on és R4-en keresztül.

Az alább leírt áramkör az RO016-os kapuállomáson (operátor Szilárd) sikerrel működik. Egyes rádiók kapcsoló ellenállásának értéke eltérhet a szokásostól (1,8-2,2 kohm), célszerű ezért első kipróbáláskor egy 10 kohm-os trimert forrasztani az R3 vagy R4 helyére (a JP jelű hidat a megfelelő állásba tenni) és kikísérletezni. Megmérjük ohmmérővel a kapott értéket. A trimert benne is hagyhatjuk, vagy a mérés eredményének megfelelő fix értékű ellenállással helyettesítjük. Egyes rádióknál az ellenállás el is hanyagolható. A kétdugós mikrofonoknál eleve nem szükséges ilyen ellenállás.

A híres-hírhedt elválasztó transzformátorokat régi (14,4, 28.8, 56 k) internetes, faxmodemekből (ISDN modemekben 2 darab van, a hagyományosban 1), digitális telefonkészülékekből lehet kitermelni. A trafók kiforrasztását ajánlatos ónszippantó segítségével végezni, mert a lábak nagyon törékenyek, és beszakadhatnak. A fórumon időnként hasznos eligazítások jelennek meg, hogy hol és mennyiért kapható ilyen transzformátor.

A trafók hiányában az audio áramkörök test részeit egy kis dróttal össze kell kötni, a meleg részeket pedig egy 1,5 nF-os kondenzátorral kötjük össze. Ennek a kondenzátornak az értéke kritikus, mivel a hang színét befolyásolja (lehet kísérletezni nagyobb értékekkel is). Ebben az esetben a trafók mellett levő párhuzamosan forrasztott 100 nF-os, (és akár az elektrolitikus kondenzátorokat is) ki kell forrasztani, különben nagyon pocsék, mély hanghatást eredményez. A PC és a rádió közti galvanikus elválasztás ezzel a módszerrel megszűnik (csak egyenáramú szempontból lesz elválasztás). A kondenzátor szépen átviszi a hálózati brummot, az EQSO medvéje folyamatosan ott lesz velünk.

Adás-vétel jelzésére használható két ellentétes polaritással összeforrasztott LED, vagy egy darab kétszínű, antiparalel LED, amelyet egy 1 kiloohmos ellenállassal ráköthetünk a soros port 5 és 7-es lábára, gyakorlatilag az optóval, vagy reed-relével párhuzamosan. A ered-relé vételre kapcsolásakor halk kattanás is hallatszik, tehát az interfész mind akusztikus, mind vizuális jelzést adhat.

A rádió mikrofonjával párhuzamosan egy másodlagos mikrofon is beköthető az áramkörbe, és az adást indíthatjuk egy 1 kohmos ellenállással megtoldott kapcsoló segítségével a port 8-as és a test (föld) lábak összekapcsolásával. Külső hangszórót csatlakoztathatunk a hangkimenetre egy kapcsoló segítségével, amellyel a forgalmat követhetjük. A kapuállomáson keresztül kimenő hangerő természetesen csökkenni fog.

A számítógép soros portjában csekély erősségű váltakozó polaritású 15 V-s feszültség található. Ennek kinyerésére is lehetőség van, diódás egyenirányítással, hogy egy LM3914-gyel működő VU métert tápláljunk vele. Nem célszerű terhelni a portot, mert könnyen kiég.

Hangvágó kapcsolást (pirosba hajló, túlvezérlés ellen védő) építhetünk, ha az interfészben a mikrofon bemenetre, a transzformátorral párhuzamosan antiparalel kapcsolásban, két szilíciumdiódát forrasztunk. Ennek hatása vitatott, sokan antiparalel LED-et tesznek, ami a forgalmazáskor fel-felvillan, jelzi a hang átmenetét, de el is vesz az audio teljesítményből. Általában a rádióadó-vevő készülékek antenna bemenetén található ez a megoldás, hogy a nagy erejű jeleket lefojtsa, és megvédje a készülék áramkörének vételi teljesítményét. A diódák karakterisztikája eléggé szórt, tehát kis szerencsével talán működni is fog az audio alkalmazásban is, a hangot mindenképpen torzítani fogja.

 

vakarcs_szilard kiegészítése:

Felhasználói javaslatra: sztereo jack és sztereo aljzat használata esetén kötelezően a sztereo állásba kell tenni a JP kapcsolót.