Moduláció, REF Oszcillátor állítása

 

A készülékben található trimmerek funkciója, és átalakítások:

Bal oldali fénykép a készülék rádiófrekvenciás áramköreit mutatja, itt tulajdonképpen semmiféle beavatkozásra nincs szükség, csupán a teljesség kedvéért került fel ide. Mindenesetre a végfokozat hőelvezetésére nagyobb figyelmet fordított a tervező, mint pl. az előző Puxing vagy Quansheng készülékek esetében. Ellentétben a végfokozattal, az adás hangminősége nem javult semmit az előző verziókhoz képest.

Miután kipróbáltuk, szomorúan szembesültünk a ténnyel: a moduláció nagyon kicsi, tompa és mély a hangátvitele. A probléma a beszélgetőpartner rádiójában érzékelhető, ugyanis gyengébb vétel esetén a jel/zaj viszony már nem megfelelő. Ilyenkor a beszéd érthetetlenné válik.

 

 

A mikrofon rossz hangátvitele két okból adódik:

Egyrészt mikrofon mechanikai elhelyezkedése okozza a problémát, az electrét mikrofon és a készülék háza között jelentős hézagot hagytak, ez okozza a „dobozhangot”. Javítása: Meg kell szüntetni a hézagot, vagy valamilyen gumialátéttel ki kell tölteni azt.

Másik probléma elektromos jellegű. A mikrofonerősítő nagyon vágja a magasabb hangfrekvenciás tartományt, ill. a beépített potenciométerrel alig lehet változtatni a moduláció nagyságán. Javítása: A jobboldali képen látható átkötés segít a problémán. Növeli a löket nagyságát és magasabb hangszínezetet eredményez. Ezután a MOD trimmerpotival beállítható a korrekt modulációs nagyság.

 

 

Mindennemű forrasztás megkezdése előtt az akkumulátort ki kell venni!!

 

 

Észrevételek a készülékkel kapcsolatban

  • A készülék kinézete jó benyomást kelt, azonban a belül rejtőző technikai kivitelezésről is célszerű időnként információt szerezni. A hangszóróból hallható hang minősége jó, ill. torzításmentesnek bizonyult nagyobb hangerőnél is. Vételi érzékenysége szintén jó mindkét sávon, sajnos a szignálmérő továbbra sem nyújt megfelelő kijelzést. Az FM műsorvevő hangminősége és érzékenysége jó.
  • Sajnos kihagyták a DTMF hangokat is a készülékből, pedig ez sok esetben fontos, Pl. átjátszók indításakor stb.
  • Amit még tapasztaltam, hogy a zajzár működése 1-es állásban mintha kissé bizonytalan volna, illetve a rádió szelektivitása is gyengébb lehet, mert sávon kívüli jelekre gyakran kinyitott a zajzár.
  • Az alkatrészek minősége a többi típusnál megszokott, mindössze egy titokzatos „pötty” található benne, rendeltetésére nem derült fény. A rádiófrekvenciás végfokozat hasonló a PX777-ben lévőhöz, de itt már nagyobb gondot fordítottak a hűtésére.
  • Az általam mért RF teljesítmény LOW állásban 1,5W mindkét sávon, HIGH állásban pedig mindössze fél wattal kevesebb a névlegesnél UHF – 3,5/VHF – 4,5W.
  • Készülék szervizelése nem bonyolult, könnyen szétszerelhető, csupán az SMA csatlakozó melegpontját kell kiforrasztani a főpanel kiszereléséhez. A felfogató kis lemezcsavarokkal célszerű óvatosan bánni, egyszer használatosra tervezték.

 

A mikrofon tompa hangját mechanikai probléma okozza!

Sajnos, a képek már nem elérhetőek a származási tárhely megszűnése miatt. Pótlásig a szíves türelmeteket kérem.