Tapasztalatok a Baofeng UV-3R készülékről

 

uv3r

Infó Vcse ballon Projekt: www.vcse.hu/ballon.html

Ballon a facebook-on: Vega-Magaslégkör-Ballon

 

Gondolom, többen olvastátok már a Ballon-projektről szóló cikket. Ehhez szeretnék egy kis kiegészítő rövid cikket írni. Még a tervezés legelején felvetődött, milyen készüléket érdemes felküldeni. Hosszas vita után, maradtunk a „búfeng”-nél. Mivel, úgy gondolkoztunk, hogy a földet érésnél, nem biztos, egyben marad a rádió. Ezért, próbáltuk az olcsóbb kategóriában keresgélni. A másik fő kritérium, hogy minél könnyebb legyen a készülék.

Végül is, maradt az UV-3R. A földi próbák során a másik fontos kérdés volt, mekkora legyen a kimenő teljesítmény? A tesztelés során, a nagyobb teljesítménnyel szépen feljutottunk az APRS hálózatra (Körmend, víztorony teteje). Viszont, így számításunk szerint, a tervezett repülési idő alatt, nem működött volna végig a készülék.

Mivel a jeleket kb. fél percenként adta volna, szükségünk lett volna egy nagyobb akku-pakkra is. Ez viszont növelte volna a sújt is. Próbaképpen megnéztük kisebb teljesítménnyel is. Ezzel a teljesítménnyel is elérte a hálózatot. Így jött a döntés: marad a kisebb Watt, így nem kell nagyobb akku. A másik felmerült kérdés: antenna. Maradjon a sajátja, esetleg valamilyen „normálisabb” antenna kellene rá. Sok emberrel konzultáltunk ez ügyben. Mindenki hajlott a jobb-nyereségesebb antennára. Voltak különböző javaslatok. Rádiós emberként én is tudom, a legjobb erősítő az antenna.

Viszont: itt jön be a képbe a speciális helyzet. Az egész műszer-egység, rádió GPS, fényképezőgép, kamera, mind-mind egy hungarocell gömbbe van beletéve. A hely így, elég zsúfolt volt. Aztán, abból a megfontolásból, mivel a földfelszínről is elértük az APRS hálózatot, maradjon a gyári antenna.

Rádiós szempontból jóra lehet minősíteni a Baofeng helytállását. Maximálisan elért magasság 20 km felett volt (hőmérséklet, alacsony nyomás).

map

A ballon végül vízre érkezett. Több órás keresés után találtak rá. A hungarocell gömbbe víz került. Ebből a szempontból is jól vizsgázott a rádió. A kihalászás után még mindig működött (bekapcsolt állapotban volt). Ezúton is megköszönöm ROBIKA segítségét! Kedvezményes áron jutottunk a készülékhez. Az egyéb apróbb kütyükről nem is beszélve, amik kellettek a sikeres lebonyolításhoz!