Motorola TLK 100i Poc adóvevő

Az internet hullámain Motorola módra.
Mielőtt neki esnénk a 100i nek pár gondolat a Motorola POC rendszeréről.

Motorola igencsak későn csatalakozott a hálózati rádiós piachoz. Hogy ez egy alapos megfontolt döntés vagy csak nem láttak benn fantáziát kitudja. Ami biztos, hogy 2019-ben még piackutatást is végezetek mennyire érdekli a felhasználóikat ezen kommunikációs forma. Majd 2020 év elején jelent meg a Motorola Wave rendszer később Wave PTX lett. Motorolának nem kellett messze menni a GSM és Internet alapú rendszerek profi felhasználásához mivel ők is fejlesztettek telefonokat anno és élen jártak ebben az iparágban. Tehát ha ezt nézzük a rádiókommunikáció és GSM Internet ötvözésével, ha ők összeraknak valamit az tuti jó lesz.

Wave TLK 100i dobozbontás:

 

Az első kézi poc rádió a Motorolától.
Ránézésre ipari kijelző nélküli egyszerű adóvevőnek tűnhet, de burkolat alatt valami más lapul. Kezdjük azért a külsővel. Szépen kivitelezett minőségi burkolatot kapott a rádió, ami nem csak egy gyárban, hanem akár egy elegáns üzletben is negálja a helyét. Picit ívelt, lekerített vékony kézbesimuló rádió. Megmaradt a rádió formája senki nem mondaná meg hogy ez egy internetes adóvevő. Kezelőszervek is mind egy hagyományos rádió kezelőszervei, ezáltal bárki könnyen kezelhetni, nem kell extra tudás.

Nézzük a belsőt.  Igazából átlag felhasználónak ez soha nem fog feltűnni, de egy kis Linux-os rendszer dobog ott belül. Áramellátást pedig egy 2500mAh Li-lion akkumulátor adja, amit Micro USB portról közvetlen a rádió oldalából is tölthetünk. Itt jegyezném meg, hogy a Motorola is elkezdet követni azt a trendet, hogy hálózati töltő nélkül is lehet venni készüléket. A wave 100i nél is több opció választható, töltővel vagy töltő nélkül, esetleg külön dokkoló töltő.

A rádió bekapcsolás után KB 15másodpercel már fel is jelentkezik a hálózatra és a hangos menü jelzi, hogy melyik csatornán vagyunk. De nem csak hangos bemondás után tudjuk, hogy bekapcsolt a rádió, hanem az eddig fekete előlap alól előtűnik egy pontokból álló kijelző. A rádió prémium külsejét nem rondították el holmi plexi lapokkal, a rejtett kijelző nagyon illik a modern technikához.

A rádió másik legfontosabb tulajdonsága, amit ki emelnénk az a hangzás.
Nincs sistergés ropogás, DMR robothang. Ezt felejtsétek el mind. Tiszte erős és mondhatni csengő bongó éles beszédhang jön a hálózatról. MOTOROLA a különlegesen jó hangátvitelét egy sokkal jobb tömörítéssel érte el ami nagyobb kbps bitsűrűségű tömörítés  mint más gyártók által használt tömörítési arány.. Ennek az Extra hangminőségnek meg is van az ára. A rádió csak 3G és 4G rendszerre tud csatlakozni. Míg a vetélytársak beérték picit kisebb tömörítéssel is így 2G-n is vígan elműködnek a rádiók addig a Wave 100i köszöni, de neki csak 3G 4G és persze Wifi hálózatra van szüksége. De ha valami jó az, akkor legyen jó ugyebár.

Audio teszt:

A nagy adatforgalommal járó hangminőségnek kell a jó sávszélesség, vagyis extra internet adatforgalom. Itt is felsőkategóriát választotta a Motorola, mert a rádió megvásárlásakor nem kell SIM kártyát raknunk a készülékbe. Már benne van! Gyárilag beépített SIM és e-hez korlátlan adatforgalom jár. Persze csak az első évben. Második évtől csak a Wave 100i-hez tartozó licence kell, megvásárolunk. A beépített SIM másik előnye, hogy egész Európában tudjuk használni a rádiónkat. Gond nélküli barangolás, korlátlan beszédforgalom és adatátfrissítés. Az extrák sora itt még nem ér véget.

Egy modern eszközhöz híven a Wifi mellett van Bluetooth kapcsolat is rádióban és a GPS-es pozícióküldésről se kell lemondanunk. GPS pozíciót az az Wave PTX APP-on követhetjük vagy a diszpécserprogram térképén ad pontos helymeghatározást a rádiónkról. A Bluetooth kapcsolaton keresztül a Motorola saját ehhez a termékcsaládhoz fejlesztett vezeték nélküli audio eszközeit csatlakoztathatjuk / Egy Moto BT kézi beszélő igencsak borsos árú / de egy normál BT Headsettet is ráprogramozhatunk, igaz itt le kell mondanunk a PTT gombról, mert az rádión kell nyomnunk továbbra is. De a hagyományos vezetékes headset vagy kézi beszélő is csatlakoztatható a rádióhoz.

Funkcióbemutató:

A rádió programozását is a felhős megoldással oldotta meg a cég. Ha már internet alapú eszköz vezéreljük távolról. Nem kell, kábelt dugdosunk a rádióba, hogy a Wifi ssid-ket vagy BT azonosítót felprogramozzuk. Mindezt a Motorola Wave adminisztrációs webes felületéről tehetjük meg. Akár egy PC vagy bármilyen más eszköz böngészőjéből elérve. Ennek a távoli vezérlésnek hála bárhonnan programozhatjuk a rádiókat a kívánt feladatkörre vagy adhatunk hozzá új Wifi elérést anélkül, hogy a felhasználónak bármit is kellene tennie. A programozás pár másodperc múlva aktiválódik a rádión így felhasználó azonnal dolgozhat is vele. Az integrálhatóságra is gondoltak a Motorola mérnökei és egy getaway segítségével közvetlen csatlakoztatható a már meglévő Motorola átjátszókhoz. A komolyabb Internet képes DMR árjátszókhoz pedig még több funkcióval felvértezve adhat kiegészítést.

Végszónak pedig: Csinos, de picit drága viszont bitang szép hangú, és ha van egy adminisztrátorunk, akkor felhasználóbarát készülék lett a Wave 100i.

Ha komolyabban érdeklődnél a Motorola Poc rádiók iránt írj bátran Kapcsolat felvételnél

A cikket támogatta az Anico KFT