Nagy EQSO ETIKETT

Irsai Doki írása

(EQSO ETIKETT Irsai Doki engedélyével került ide ki!)

 

Üdvözlet az eQSO kezdő felhasználóinak! Te most egy PMR/CB-s RÁDIÓS rendszerre kapcsolódtál! Egy fél országnyi és esetleg külföldi területeken is hallhatnak! Egy kis eQSO etikett. Avagy a 15 kérés/parancsolat. Kéretik betartani, különben hamar megválhatunk egymástól!

 1. A hívójel – Callsign – és kommentsor – Comment – kitöltése kötelező! Hívójel: rádiós hívó, becenév. Comment: operátor neve, helyiségnév.
 2. A hívójelek váltogatásának nincs értelme.
 3. A beszéded alatt 3-4 zöld kocka villogjon. A piros az TILOS! A VOX-ot kapcsold ki!
 4. Adások között kéretik betartani 4-5 másodperc szünetet!
 5. Hosszú PC-PC közötti beszélgetést külön szobában – Room – folytassatok!
 6. Ha valaki „kapuállomással” akar csatlakozni, először jelezze egy „Adminnak”!
 7. A kapuállomások kommentje a valós technikai adatokat tükrözze! Hamar le lehet bukni! A büntetés: Végleges kizárás! A 4-es csatorna VÉDETT! A 4-es csatin kaput üzemeltetni TILOS!
 8. Zene és más, nem ide illő dolgok bejátszása némítással és végleges kizárással járhat.
 9. A kapuállomás beállításait/próbáit ne a HUNGARY szobában végezd! Ne zavard ezzel a fent lévő kapuk/felhasználók forgalmát.
 10. Az eQSO rendszeren NE POLITIZÁLJUNK! Van aki jobbra,van aki balra húz és van akit nem érdekel az egész. Ne sértsük meg egymást, hogy kibeszéljük, lefikázzuk a másik oldalt. Az ilyet először figyelmeztetéssel, majd kizárással szankcionálhatjuk!
 11. A kisebbségi/nemzetiségi problémákat ne egy rádiós rendszeren tárgyaljuk ki. Ezt két sör mellett a kocsmában…
 12. Megszólalni nem kötelező, de a fentieket tartsd be!
 13. Reklamálni a sóhivatalban lehet, ITT NEM!!!
 14. Nem kötelező a szerveren lógni. Ha nem tetszik, állj odébb!
 15. Az az állomás, amelyik a fentieket nem tartja be, illetve a többszöri figyelmeztetésre, hívásra sem reagál, kizárásra kerülhet a szerverről min. 24 órára.

Jó rádiózást és zavar mentes eQSO-zást mindenkinek!

 R16 HU019-L Vác Admin

Kiegészítés:

 

Sziasztok!

Most úgy érzem, hogy le kell írnom pár dolgot… Mert történtek(nek) olyan dolgok amik szükségessé teszik ezen gondolatok továbbadását.

Nos, valamelyik este, kis híján úgy döntöttem hogy abbahagyom az eqso-zás publikus formáját, de végül is nem szeretnék megfutamodni, csak azért mert a dolgok nem mindig úgy mennek ahogy szeretnénk. Ezért gondoltam, hogy leírom pár gondolatom, tapasztalatom, érzésem, panaszom…

Valószínű hogy ezt az írásomat folyamatosan szerkeszteni fogom, mert vannak benne hibák, és vitatható(?) gondolatok.  Meg valószínűleg kifelejtek belőle ezt-azt. De vállalom.

Pár észrevétel, vagy mifene:

– Mint egy kapuállomás gazdája úgy érzem, hogy jogom van ahhoz, hogy eldöntsem, mi és miképp hangzik el a kapumon és abban a vételkörzetben ahol lakom. A felmerülő kritikákat többnyire másik csatornákon vitatják meg a környék rádiósai és abban szerintem egyet tudunk érteni, hogy nem mindegy, mennyire jó kép alakul ki arról a rendszerről amit mindannyian szívvel-lélekkel csinálunk. Végül is az egész világ előtt van felvállalva, bárki bárhonnan jöhet és csatlakozhat a felépített rendszerhez.

– Rádión nincs politika! Már csak azért sem, mert bárki hallhatja, lehet más véleményen, és lehet rossz indulattal az egész iránt. Ha időben szólsz nekik hogy ne itt politizáljanak, hanem egy másik szobában, sértődés van a végén. Erős a gyanúm, ha nem szólna, illetve, soha senki sem szólt volna ezekért a dolgokért, már rég széthullott volna a magyar eqso mozgalom.

– Pár szót mégis a politikáról… Az elmúlt évek alapján elmondhatjuk, hogy minden irányból teljes a csődje.

– Unalmas, hogy a legóvatosabb megfogalmazás ellenére is egyből rosszindulatot feltételeznek a másikról. (Pedig a rosszindulatomat általában sokkal érezhetőbben szoktam prezentálni.)

– Egyszerű mondatokat is kiforgatva kell visszahallanom… utóbbi időben sajnos erre is sok példát tudok. Pedig nagyon sok mindent nem kell szó szerint venni. Nos ezek az emberek szerintem nem tudnak saját maguktól gondolkodni, kétszer három perc beszéd után is üvölt róla, hogy kínai az amiről éppen szó van, illetve amiben segíteni szeretnének neki. Világosan látszik, hogy inkább megkérd húsz embert ugyanabban a témában, minthogy előtte egy kicsit is gondolkozott volna saját kútfőből. Ezért persze hogy nem sikerül értelmes gondolatokat szülnie az adott témában, mert ki az, aki össze tudja rakni azt a sok badarságot amit már eddig hallott. De azért tapasztalhatjuk, hogy sok esetben vak vezet világtalant. És megalapozatlan „tények” szántják az étert.

– Szerintem mindenki unja már azt hogy valaki (inkább én) mindig beleszól, akár segítő szándékkal, akár csak figyelmeztetve (bár szerintem a figyelmeztetés is egyfajta segítő szándék)

– A számítógép és számítógép közötti beszélgetések, amelyek rendszerint nem tartalmaznak elég szünetet ahhoz hogy valaki rádión keresztül be tudjon szólni az eqso rendszerbe. Ha netán mégis sikerül neki, nem veszik figyelembe, beszélgetnek tovább… (rendszerint). Ha valaki szól érte hogy több figyelmet, 5 másodperc szünetet tartani… akkor sértődés van. Sajnos nem először.

Én az EQSO rendszert egy rádiós rendszernek gondolnám, vagyis RÁDIÓ és RÁDIÓ, vagy RÁDIÓ és SZÁMÍTÓGÉP közötti felhasználást tartom értelmesnek. Akik SZÁMITÓGÉP és SZÁMÍTÓGÉP között beszélgetnek körülbelül azt teszik mintha egy valódi átjátszó felmenő csatornáján forgalmaznának szimplexben, nem törődve a több tíz RÁDIÓS KAPUVAL amik csak mint egy műsorszóró állomásként valójában teljesen feleslegesen közvetítik a beszélgetést kettő vagy több olyan felhasználó között, akik alapvetően nem rádióval kommunikálnak. És könnyedén megtehetnék azt, hogy egyszerűen szobát váltanak, és ott akármennyit akárhogy beszélhetnének, elméletileg senki sem zavarná / hallaná rajtuk kívül.

Nos ez nem azt jelenti, hogy akik gépről vannak nem szólhatnak egymáshoz abban a szobában ahol a kapuk is vannak.

– Többször előfordul az is, hogy valaki beköszön, többnyire azonnal nem születik válasz, mert nem mindenki ül ugrásra készen a számítógép vagy a rádió előtt vagy mellett. De az első beköszönés után, 20 másodpercel később lelép.

– Azt hozzá kell tennem, hogy akik GÉPRŐL vannak ott rendszerint nem szól adásvégjel / azonosító, vagy egyszerűen K – szignál, ezért is tudnak hamarabb rányomni a beszédváltásra. Meg persze a monitoron látszik hogy ki mikor fejezi be az adását. Vagyis lehet nyomni. Pedig ez így nem jó. Ezért van, illetve volt kiírva az, hogy mindenki tartson 5 másodperc szünetet mielőtt rányomna a PTT gombra. A helyzet az, hogy rendszerint nincs betartva, pedig ettől általában rosszabb a helyzet, mert átlagosnál rosszabb 200 – 500 ms internetes időkésés duplája is hozzáadódik a rendszer működéséhez. Ebből kifolyólag vannak olyanok akik rendszeresen megvárják adásuk elején míg bekékül a program ablaka, nos addig a többiek hallgatnak egy jó hosszú üres adást, teljesen feleslegesen. Bár van magyarázat rá, de úgysincs értelme. Csak egy kérdés: Ha rádióról lennének milyen kékülést várnának meg? Vagyis tömörebben: gépről nem kell figyelni kinek mikor kékül, de az utolsó hang után illik várni min. 5 másodpercet.

– A hosszú beszédperiódusok is problémát jelentenek, van aki(K) nem tudják a mondanivalójukat besűríteni 60 másodperces periódusokba, nem ritka az sem, hogy 3-4 percen keresztül FOLYAMATOSAN nyomják az adást, ezért az összes kapu rádiója izzad. Nos, ha rádióról követnék ezt el, akkor igencsak hamar felforrna, illetve lemerülne, vagy tönkremenne a készülékük. Mivel többen nagyértékű rádiót használunk kapuként, ez is megérdemel egy kis figyelmet. Védelemként általában 180 másodperces TOT adásidő korlát van beállítva a kapu rádión, néha ez is kevés. De van olyan kapu, amin csak 1 perc korlát van, sajnos módosíthatatlanul, ott rosszabb a helyzet.

– Hihetetlen mértékű immunitást tapasztalok ebből az irányból. Biztos bennem van a hiba, mert úgy érzem mintha szándékosan csinálnák. És mivel tudom, hogy nem csak engem idegesít a dolog. Ezért igencsak kritikusnak tartom az effajta viselkedést.

– Még mielőtt valami félreértés lenne, SZÁMÍTÓGÉP-USER és RÁDIÓSKAPU-USER közötti kommunikáció teljesen normális. Persze amíg az alapvető írott és íratlan szabályok megvannak tartva. 🙂

– Jó pár felhasználó alapból nem méltatja annyira se, hogy valami normális hívójel, illetve kommentet írna a programjába, az idétlen userekről ne is írjak.

– Egy páran fellépnek időnként a szerverre, és öt perc hallgatózás után rányomják a bélyeget a eqso-ra hogy itt senki sem beszél… No persze, ŐK is csak hallgatózni járnak fel a szerverre, beszélni, sőt legtöbbször egyáltalán beköszönni hogy jó napot sziasztok, itt xyz vagyok s\’ vételen…, az nagyon kevésnek megy.

– Szép számmal akadnak olyanok, akik rendszeresen trükköznek, mindenféle furcsa hívójellel busójárást csinálnak a szerveren, Ezeket figyelni és bírni idegekkel, hogy kiből mi lesz… Egy idő után sok. Azt infóképpen hozzá kell tennem hogy, ritka nagy ***** az, aki azt hiszi felcsatlakozva egy szerverre, hogy ott Ő most elbújt és nem látszódik az ip címe, nincs meg a azonosító ID-je. Ezek alapvető megléte feleslegesen értelmetlenné teszi a bújócskát. Nemcsak az EQSO-n hanem máshol is. Vagy ha mindenképpen ezt szeretné, akkor csinálja profin, azt legalább tisztelni tudjuk.

– Van olyan user, akitől még egy normális hangot sem hallottam, nem azért, mert még nem szólalt meg… különböző befütyülés, belefujkálás a mikrofonba… Valahogy nem tudom elképzelni azt ennyire figyelmen kívül tudja valaki hagyni azt a tényt, hogy a fél ország hallja amit csinál. Többen nem is sejtik, az eddigi 1000!!! felhasználóból kb.: 200 az ilyen user. Szerintem elszomorító az arány.

– Volt szintén számos eset, ami körülbelül egyenértékű a számítógépes bűncselekmények legjavával. Nem részletezem… Ezért nem sok tolerancia akadt a portán.

– A következő szerintem súlyos hiba, hogy születnek úgy kapuk, hogy a gazdájuk kommunikációra nem méltatja a rendszeren lévőket. Semmilyen segítségnyújtás nem érdekli őket, feljönnek a HUNGARY szobába ahol a többi jól működő link / rádiós kapu van és ott idegelik a fennlévő állomásokat, a kísérletekkel, néha brutális zajokkal fűszerezve. Erre ott a TESZT és az AUDIÓTESZT szoba… Pedig mindenki érdekében jó lenne tudni, hogy KI és MILYEN formában üzemeltet vagy szeretne üzemeltetni kaput. Az is remek lenne, ha előtte jobban meg tudnánk ismerni egymást, mivel egymásra leszünk utalva talán/remélhetőleg hosszabb időn keresztül. Pedig még a nevét sem tudod, hogy meg tudd szólítani egyáltalán… Persze vannak kivételek, akiket sérthet ez a gondolat, de nem nekik szánom, s\’ nem is rájuk gondoltam.

– Éppen most is szórakozik valaki, azzal hogy egy valamilyen kaput üzemeltet, és annyira nem tiszteli a dolgot hogy kiírja a mindig változó hívójele után a -L betűt, és a kommentjében a csatorna illetve a frekvencia paramétereket. Pedig ez így nem tréfajáték, mert itt mindenki vásárra viszi a bőrét, és nem mindegy, hogy milyen formában történik a dolog. Ugye a PMR EQSO-nak, nincs helye semmilyen amatőr sávon, vagy egyéb kalózfrekin. Most meghívtam, erre kilépett, és belépett más hívóval…. gondolhatjátok mit is gondolok éppen.

És persze itt senki sem dolgoztat(hat) nem PMR paraméterű állomást. Egyszóval kár elrontani a renomét ilyen hülyeségek miatt. Szerintem. (12:30 2007.02.05.)

– Gondolom ilyen esetben ha persze kiderül, azonnali és feltétel nélküli kitiltás a rendszerből, a jutalom.

– Sajnos szintén többen vannak olyanok, akik hosszú hónapok alatt se jutottak el odáig, hogy rendes beállított mikrofonnal jelentkezzenek fel a HUNGARY szobába. Pedig külön erre a célra létrehozott AUDIOTESZT szoba és AUDITESZT állomás van. Igaz néha nem működik, illetve nincs csatlakozva a rendszerhez. Jó hírként talán annyi, hogy az AUDIÓTESZT állomás hiányában is van forgalom az audio teszt szobában, de ilyenkor felesleges ott tornázni, mert nincs ami visszaismételné az adást.

– Szerintem az EQSO az egy igazi csapatmunka, szükségeltetik hozzá megértés, türelem, bizalom és odafigyelés a többiekre is. Ha ez valahol, alapból elkezd hibádzni, az sose szokott jó vért szülni.

– Részemről is kezd hibádzni a dolog, ezért születik most ez az írás is.

– A szerveren, több komment hirdet(et) alapvető dolgot, ami zsigerből nincs rendszeresen betartva, de elég sokan egy pislantásra se méltatják az ott elhelyezett infókat. Írhatnék példákat, hogy mire alapozom de nem teszem.

– (15:55 2007.02.22.)

Egy kicsit most hozzáírok, mert történ(t)nek olyan dolgok amik szükségessé teszi ezt. A következő, ami szerintem nem egyértelmű mindenkinek, a normális hívójel alkalmazása, vagyis lehetőleg ne adjon félreértésre okot. Hogy tisztább legyen, gyanus hívó: xyz ; H ; MZ/X ; BÁRKI ; AKÁRKI-L ; 007 ; RX-ONLY ; PRÓBA ; BP ; XD ; 01 ; SWL ; 666 ; LLL-K ; OK ; USER ; NÉVTELEN ; ID ; HUXXX ; BOY ; DFGHJ ; AA-ONLY RX ; TESZT ; IQ ; NEVEMSENKI ; KOLOMPÁRSZMÉLAGOL ; ANONYM ; NEW UNSER ; NEUGASSÁ446 ; 0000 ; KUKI ; X ; 911 ; WC-OO ; ANYÁD ; AKÁRMI ; POLICE-L… hívójelek. (hozzáteszem nem az én fantáziámat dicsérik e hívójelek) És még sorolhatnám.

Ehhez hozzátartozó, idétlen, vagy üres, egyéb gyanús hívójel / kommentsor azonnal magára vonja az adminok kitüntetett figyelmét.

Hogy világosabb legyen, ilyenfajta felhasználókról mindannyian őrzünk rossz emlékeket, és akárhányszor egy ujabb ilyen furcsa „vendég” feltűnik akkor az őrzött emlékek felelevenednek…

Azt hozzá kell tennem, hogy ezek a jelenségek csak fokozzák a szigort, olyannyira, hogy teljesen meg fog változni az eQSO ezen szerverének a használhatósága. Mivel ez a szerver publikus és valakinek a tulajdonát képezi, és mellette olyan feladatokat is ellát amiknek a leállása, komoly következményeket von maga után. Több kisvállalkozás weboldala, céges alkalmazásai… Az idevágó jogi dolgokat mindenki keresse meg ha érdekli. Szóval a szerver, vagy annak az alkalmazásainak támadása szigorúan tilos. Ezért várhatóan teljeskörű authentikáció kerül bevezetésre.

Ez gondolom érthető. Ha még a hívásokra, egyéb figyelmeztetésre, kommunikációra nem hajlandó USEREK 24 órás gondolkozási időt kapnak. Főleg az éjszakai időszakra fokozottan érvényes, mert akkor történnek az érdekességek. Mert ugye senki sem szereti a névtelen, hívatlan, bizalomra semmi okot nem adó éjszakai látogatót. Itt is érvényesek a megszokott hétköznapi törvények. A másik érdekes jelenség amikor a hívójelek folyamatosan változnak pl: mindíg más hívójel van beírva mint fentebb már írtam, felesleges változtatni, cserélgetni. Azt hozzá kell tennem, hogy amíg normális viselkedést, vagy gyanura okot nem adó megjelenést (normális callsign/comment) tapasztalunk, addig semmi különösebb viselkedéskutatás, vagy attrakció nem történik. Mindenki békésen rádiózhat, fülelhet, résztvehet a eqso használatában. Ezt próbálják az adminok a munkájukal garantálni.

– Még egy sor: Akiről észrevesszük, hogy szándékosan szívózik, nem csak én hanem más admin által is, figyelmeztetés nélkül törölve lesz a hozzáférése a ehhez a szerverhez. – Egy gondolat még: Ha helyet cserélnénk a dolgokban, akkor mit csinálnál ilyen esetben, ha tapasztalod a szándékos szívózást. Nem hiszem hogy jó szemmel néznéd.

– Ilyen gerinctelen userektől mit vár az ember.

– Hogy ne csak engem utáljatok, az összes rendszeradmin, és eQSO felhasználó így gondolja.

– Kelt. Az ÚR, 2007. esztendejében, Albertirsa városában,… Irsaidoki gondolataiból vetődött eme digitális pergamenné, különösebb programozási készség nélkül.

Esetleges észrevétel, szidás, átok, jöhet ide: irsaidoki@gmail.com

By: Irsaidoki