Nanfone NF 669

Nanfone NF 669

DSCF1840kk

 

Gyártó: www.nanfone.com

Memóriakezelő: NF669

 

Főbb adatok

Frekvencia Tartomány (88-108MHz RX, 136-174MHz RX,470-520MHz RX; Dual-band transmit (136-174MHz TX, 400-470MHz TX)

 • adásteljesítmény:5w/1w (VHF), 4w/1w (UHF) High/Low kicsi és nagy teljesítményváltás.
 • ANI cod
 • 99 Memória (+1 vészfrekvencia)
 • adásidő korlát TOT (OFF-15/30/45/60/…/600s
 • vészjelzés és 1750Hz
 • BCLO
 • dual frekvencia kijelzés. Módok UHF-VHF, UHF-UHF, VHF-UHF, VHF-VHF
 • átjátszó mód
 • RX TX CTCSS/DCS kódok
 • frekvencia lépésköz:5/6/25/10/12.5/25/30/50/100KHz
 • keresés /3 -féle mód
 • VOX 4 level
 • FM radio (Frequency 87.000-108.000MHz)
 • Kenwood kompatibilis audio és PC csatlakozó
 • Akkumulátor 1500mah Li-ion

 

Extra funkciók

 • DSP (kicsit erősebb minta a Baofeng-be)
 • Beszéd titkosító (kompatibilis a Puxing 777-el)

 

Külső

Burkolata átlagos műanyag. Oldalt a jobb fogás érdekében rovátkolt. Az alap felület enyhén dorozsmás. Kényelmes fogása van. Méretek: 81mm x 50mm x 26mm. A rádió egy köztes méret, nagyobb, mint egy Baofeng uv3r és kisebb, mint egy Wouxun kguvd1p. A nagy szögletes PTT gomb könnyen kezelhető, az alatta elhelyezkedő zajzár és funkció gomb is könnyen benyomható.

sok ptt

Jól összerakott passzentos ház, nincs rés az akkumulátor és rádió háza között, az akku nem is mozog a rádión stabilan áll. Az akkut egy sínes megoldással rögzíthetjük, alul erős fém fül tartja a rádió fém vázán. A hátlap felső részén az övcsat direkt a rádió alumínium vázához van rögzítve, nem mozog, nem lötyög.

004

Az övcsat felett a rádió házából kialakított fülbe rakhatjuk a nyakpántot vagy a rádióhoz adott csuklópántot. A rádió felső részén csupán a bekapcsoló gomb és az SMA-s csatlakozású antenna kapott helyet. Az előlapon felül a nagy hangszóró, műanyag ráccsal belül egy fém ráccsal és szövettel védve, alatta a Dupla soros kijelző, majd a 3 fő funkció gomb és a numerikus billentyűzet.

A kijelző jól látható, háttérvilágítása kék (sajnos ez nem változtatható csak Led cserével). A billentyűk jól hallható pattanással jelzik a működést. A készülék jobb oldalán a Kenwood kompatibilis headset csatalakozó, erős gumiborítással ellátva található. A borítást nem felfele vagy lefele, hanem hátrafelé nyithatjuk ki (nem törik le olyan könnyen). Ennyit a külsőről, most nézzük a belsőt. 🙂

 

Hang

A rádió kezelési utasítása nem írja, de jól hallható az aktív DSP. Aki nem használt még ilyen funkcióval ellátott rádiót, annak meg kell szokni, hogy nem erős éles statikus zajt hall, ha kinyomja a zajzárat vagy egy távolabbi adás vételénél, hanem a térerő változásával el kezd lágyulni a hang, nem csak a zaj, hanem a beszéd is.

Ez nem rossz csak érdekes hangzást biztosít, véleményem szerint erősebb a DSP mint a Baofengnél. A mikrofon szép tiszta hangot biztosít adásnál. A mikrofon kapszula a billentyűzet gumi lapjából kialakított kis hüvelybe illeszkedik, így csak burkolaton lévő pici lukon át csak oda jutó hang kerül a kapszulához. Nincs dobozhang! Szép tiszta. A Narowe és Wide modulációk nagyon elkülönülnek, szépen kihallható a különbség.

Hangminőség 5/5

 

Funkciók

Az alap funkciókat gyorsan elérhetjük a fő billentyűzetről, nem kell a menüben kotorászni. 🙂 A menü használatakor az újbóli belépésnél megjegyeződik, hogy hol voltunk így pl. memória mentésnél nem kell újból végigzongoráznunk a menüt.

A kettős kijelzőt akár egyesre is kapcsolhatjuk és a 2 kijelző között a Band gomb hosszú meg nyomásával válthatunk. A kettős kijelzőnél, mivel mind a 2 frekvenciát figyeli a rádió, egy kis nyíl jelöli jobb oldalt az aktív sávot. Adás vételekor ez a nyíl átugrik az épp vett frekvenciára, de azonnal vissza ugrik a használt fő frekvenciára, ha nincs vétel máshol, így nem kell félnünk, hogy véletlen máshol ragad a rádió, pl. ha zsebben van, és nem látjuk a kijelzőt.

 

Memória

99 +1 memória címünk van amit PC-ről el is nevezhetünk. A 2 kijelző (vfo) külön kezeli a memóriát. A felső az 1-50-ig az alsó pedig 51-100-ig látja, de mind a kettőnél 1-től kezdődik a cím megjelölés. Tehát ha több azonos frekvenciát akarunk használni mind a két oldalon, akkor alulra felülre is el kell ezeket mentenünk.

 

Antenna és adás vétel

A rádióhoz egy 16,5 cm hosszú 2 sávos vhf/uhf antennát kapunk, normál sma csatlakozásút.

Az antenna jól teljesít, érdekes módon a 446-os tartományban 🙂 érzékenysége megfelelő. Műszeres mérésre nincsen módom, de amit a Kenwood THF7 vagy a Baofeng meghallott azt ez is meghallotta.

vhfswr uhfswr

A rádió vhf-en 5 és 1W teljesítménnyel van jelölve, uhf-en 4és 1W teljesítménye. Műszeresen ezt se tudtam megmérni, csak összehasonlítani más rádiókkal, és igen kijön belőle 4w uhf-en 🙂 tőlem 120km lévő ellen állomás visszaigazolása alapján (tetőantanna).

A teljesítményt a memóriaprogramozó szoftverből (akár csak egy Ipari Yaesu-nál) programozható egy 280-as skálán. Tehát akár 0,05W-ra is visszavehető (De ne piszkáld, ha nem értesz hozzá)

IMG_2828 IMG_2831

Frissítés: 2011.12.27. Köszönet egy Rádiós Tesztelőnek a méréseket mind antenna, mind power. Köszi Yeti mester! 😀

Röviden ennyi.:) kb. 3 hét folyamatos használat után kivetni valót nem találtam a rádióban. Egyedüli negatívum, hogy nincs DTMF és csak gépről nevezhetők el a memóriacímek. Tetszik,hogy van benn teljesítmény és nem olyan melák mint egy Wouxun. 🙂 Olcsó és van benn erő.

Please follow and like us:
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?