PMR 1×1 Segélykérés PMR446-on

A PMR rádiók használata közben előfordulhat valamilyen baleset vagy vészhelyzet.
Segítséget, vagy bármelyik más vészjelzést használhatunk vagy kérhetünk-e PMR446-on?
Ez egy nagyon érdekes és összetett kérdés. A PMR446 mivel engedély nélkül használható, így mondhatni senki földje. Tehát hivatalos szervek Mentő, Tűzoltó, Rendőr nem figyeli!
Fontos kijelenteni NEM kérhetünk segítséget, baj esetén ezen rádiókon hivatalos szervtől!
Erre ne számítson senki és ne is biztasson erre senkit, hogy majd úgy is valaki segít.
Baj esetén telefonon hívd a 112 / Magyarországon/

Ezért néhány dolgot be kell tartanunk a csoportos rádiózásnál, ha segítségre lenne szükség, és biztos, hogy legyen valaki a rádió másik végén!
Gond esetén elsősorban a velünk együtt rádiózóktól tudunk segítséget kérni. Idegen nagy valószínűséggel nem segít nekünk. És nem mindenki van jó szándékkal, vagy esetleg az átveréstől félve nem segít. Átverés alatt értsd, valaki viccből szimulál balesetet, ezzel okozva nagy gondot másoknak, mivel egy valós helyzet esetén kételkedve fogadhatja bárki a segélykérés valódiságát.

Néhány fontos szabály
-Indulás előtt beszéljétek át az alap rádió kommunikációs szabályokat / pmr1x1 etikett/
-Legyen egy tartalék csatorna, ha át kell menni valami végett.
-Baj esetén maradj azon a csatornán, amin eddig voltál. / Itt fognak keresni, és sérülés esetén nem biztos, hogy fogod tudni biztosan kezelni a rádiót. Így csak a PTT-t kell nyomnod majd. /
-Állandó szálláshelyű túránál, például síelés, vagy egyéb hegyi kalandok.
Ha nem egy sűrűn lakott terület, érdemes a szálláson megadni, hogy van rádió nálatok és ezt hol, melyik csatornán használjátok.
Esetleges keresésnél egy plusz lehetőség, ha telefon már nem megy, a rádiótípusa és a megszokott csatorna megléte a keresőszolgálatnak.
-Spórolj az energiával! Nem csak te fáradsz el, hanem a rádió is. Egy esetleges eltévedésnél, túrázásnál, spórolhatunk a rádió akkumulátorával, ha csak időnként, például minden órában vagy fél órában kapcsoljuk be a rádiót és 5 percig próbáljuk elérni a csapattársunkat, vagy más rádióst. Majd 5 perc vétel, és rádió kikapcsolása a következő egész, vagy fél óráig.
– Minél magasabban vagy,  annál messzebb elszól a rádió! Szintén hegyi túrázásnál, egy völgyből nehezebb kirádiózni mint a hegytetőről, vagy magasabb pontról. Érdemes minél magasabbra menni, esetleg kilátót, vagy egyéb magaslati pontot keresni, és onnan rádiózni. Ezek a magaslati pontok jó tájékozódási- és támpontok az esetleges keresőknek is.

Keresésre egy Példa a valóságból:
Az eset 2018-ban Nógrád megyében történt.
A történet röviden tömören:
Egyik szombaton – az időjárás jelentéseket figyelmen kívül hagyva – két tizenéves lány (nyári ruhában) kirándulni indult a közeli várba. Ott érte őket az eső… Megáztak, majd eltévedtek, az egyik lány pedig (nem tudni hogyan) eltörte a lábát. Szerencsére tudtak telefonon segítséget kérni, így a tűzoltók és a mentők a közeli faluba vonultak, ahonnan terepjárót küldtek a hegyre. Mivel a két lány nem tudta hol járnak, így nem tudták a helyzetüket meghatározni, és a tűzoltók is a hegy túloldalán keresték őket…A tűzoltók ekkor már a helyieket is segítségül hívták, ők pedig a környéken használt PMR446-os csatornán is segítséget kértek. A közeli tanyákon lakók jól ismerik a területet, és napi használatban van a rádió is, így többen vették a segélyhívást, hogy segítsenek megkeresni a lányokat. Ebben az időben egy Prepper baráti találkozó is volt az egyik tanyán, ahol a hasonló esetekre való felkészülést is gyakorolták.
A megszokott PMR csatornán leadott segítségkérésre a csoport is csatlakozott a környékbeliekhez. Időközben a két lány látott egy figyelmeztető táblát, amelyet a helyi keresőkben tudtak azonosítani (mivel alaposan ismerték a terepet).
Így egy gyorsan felszerelt terepjáróval ketten, a csapat nagy része pedig gyalogosan indult el.
A helyi kis Prepper csapat sikeresen megtalálta a lányokat.
Az átfagyott, reszkető, sérült lányokra hőfóliát tekertek és száraz kabátot adtak.
Időközben a tanyaszomszéd is megérkezett, majd a keresők jelzéseit követve megérkeztek a tűzoltók. A sérült lányokat már a hegyről ők szállították a mentőhöz.

A Rövid történet margójára; mindig legyen nálatok feltöltött telefon,még ha pénz nincs is kártyán, segélykérésre így is alkalmas!
Ne térjetek le a kijelölt turistaútról megfelelő felszerelés és gyakorlat nélkül.
Az esetnél a helyiek a mindennapokban használt hobbi rádiókat is tudták éles helyzetben használni.
Tehát nemcsak játékra jó a sokak szemében csak / voki- toki /-nak tekintett PMR rádiók.

Ha már a példáknál tartunk, van olyan PMR446-os rádió, amin van vészhívás funkció is!
Ez pedig Motorola Talkabout t92H2o.

Motorola T92 H2O Négyes 🙂

A t92H2O tetején, egy vészhívó narancs színű gomb található, ami egy extra funkciót aktivál.

Vész hívó gomb Motorola t92 H2O

A gombot 3mp-ig nyomva tartjuk akkor automatikusan elindul a vészhívás-protokoll.
A vészhívást kezdeményező rádió, 8 mp-ig szirénázó hangot ad, ez nemcsak a saját hangszórójából szólal meg, hanem adásba is kimegy azon a csatornán, amin a rádió volt. A csatornán lévő többi t92 rádió automatikusan érzékeli a vészjelzést, és aktiválódik a hangerőszabályzás, minden rádió maximális hangerőre hangosodik, az is, ami esetleg némítva van!
A figyelmeztetés után a vészhívást leadó rádió VOX, azaz kéz nélküli módba kapcsol 22mp -ig. Így a bajbajutottnak a PTT gombot se kell megnyomnia.  Azon a csatornán, amin a figyelmeztetés hallható volt, most 22 mp-ig a bajbajutott rádió körüli hangokat lehet hallani, vagy ha a bajbajutott tud kommunikálni, akkor bemondhatja, hogy mi történt:
– Hol sérült meg?
– Helyszín beazonosításához a körülötte lévő tereptárgyak.
– Útvonal leírás / Letértem az ösvényről a tölgyfánál és eljöttem egy forrás mellett/
– Mire lenne szüksége?
– Megközelíthető-e, ahol van autóval, vagy csak gyalog?

A vészhívás VOX üzem 30 mp -e alatt a vészhívást vevő rádiók gombjai is blokkolva vannak.
A 30mp után a vészhívó rádió visszakapcsol normál üzemmódba, így a csoport többi tagja tud adást indítani a sérült, vagy más gond miatt vészhívást indítóhoz.

De nézzétek meg élőben, hogyan is működik egy vészjelzés leadása T92 H2o -n:

Ezt a protokollt más rádióknál is alkalmazhatjuk, még ha gyárilag nincs is ilyen extra funkció benne.
Csoportos rádióhasználatnál a rádiók kiosztásánál egy rövid megbeszélésnél érdemes egy ilyen vészhelyzetre is kitérni. Mi legyen a menetrend, ha a csoport egyik tagja vészhívást kezdeményez?
A bajbajutott tudja segíteni a keresőket a rádió helyes használatával.

 

Figyeljetek egymásra, használjátok okosan a rádiót, legyen az bármilyen helyzet is!