PMR Papagáj Balaton javított 2010.08

 

PMR papagáj átjátszó Balaton Északi partjáról.

A régi papagájról itt találsz infót.

PMR 8ch CTCSS 12.

446.0937 MHz ctcss 100 Hz

Az időjárási viszonyokról pedig egy Időkép.hu-s kamerán keresztül lehet tájékozódni.

A Papagáj elérése nagyban függ mind a domborzattól, mind az időjárási körülményektől. A rádió nagy löketet és az erős hangokat nem szereti! PMR rádiókra lett optimalizálva, az esetleges torz adások és leakadások oka lehet a nem megfelelő rádióadás. Pár adás váltás után halkabb beszéddel vagy moduláló állítással /Wide, Narowe/ be lehet állítani a körülményekhez legmegfelelőbb hangerőt.

 

Lefedetségi Térkép

A térkép a legoptimálisabb körülményeket mutatja.

Lefedetsegkicsi

 

Pár kép a szerkezetről

Mivel a régi madár felépítésében voltak hibák, teljesen újra lett építve a burkolat és a napelem tartója. Erősebb vízálló profi doboz, van gumitömítés szigetelésnek. 🙂 A doboz mérete a duplája a réginek, így már 2db akku is elfér benne.

ujmadar ujmadarnap

A tartókonzol és a napelem tartója fóliasátor csőből készült. Erős, rugalmas, vastag falú uv álló cső.

4cella tartokeret

A Napelem is erősödött a régi napelemet megtoldottuk még 2 db-al. Ez egy kézzel készült alukeretbe építve lett rögzítve.

15v 0,9A

Most kb. jó fényviszonyoknál 16v és 0,9A jut az akkuba. A téli napokon nagyon jó lesz majd a nagy napelem. Tanulva a régi hibákból a doboz már nincs agyon furkálva. 🙂 Köszönet Sáskai Istvánnak a kitartó profi barkácsolásért a doboz és a napelem tartókonzol és keret az ő műve.

 

Téli Tuning 2010 11 07

Új antenna, plusz 7A Akku, plusz 10w napelem segít a borús téli napokon. 18v 10w napelem

10w

Az eredeti napelem sajnos csak 16v-ot tud és ez borultabb időben akár 13v alá is tud csökkeni, kellett egy plusz napelem, hogy a téli időben is tudjon tölteni a madár.

illeszto illeszto rajz

A két különböző napelemet egy illesztőn keresztül kötöttem a töltésvezérlőre, a dióda egy régi rossz PC tápból lett kimentve. 🙂 Köszönet az Attiláknak (Ajkai meg a Ragasztós Atesznek) az ötletekért.

duplaaku

Bővült az akkumulátor is plusz 1 taggal. Most párhuzamba kötve 2x 7A 12v adja a megfelelő áramellátást. Remélhetőleg a téli hideget is bírják majd.