QJE PS30SW III revü

109HA561 tollából

qjeiii

Régóta szükségem volt már egy kompakt kivitelű gyári tápegységre, mégpedig olyanra amit „ki lehet tenni a polcra”, tehát esztétikailag is elfogadható, és 20A fölé legyen specifikálva, továbbá legyen benne NOISE SHIFT. Ezzel a kapcsolóüzemű tápok ezen felhasználási körben általában jellemző fix kapcsolási frekvenciát hivatottak kismértékben eltolni, hogy ha esetleg ennek fel/alharmonikusa éppen egy „érzékeny” frekvenciára esne, el lehessen onnan „hessegetni” a gonosz zavarfelhőt. A rádióamatőr tápok pedig 20/22A-ig vannak fémjelezve, a következő kategória már a 40/45A-es. Persze van köztes megoldás. Jómagam szokásává vált – ha nem is a gyártók, de a forgalmazók weblapjait böngészni, más szóval „nyálat csorgatni”. Így találtam rá a következő darabra, ami megnézhető itt:

radioshop888.com/radioshop_product.php?id=104217

Nem kis kockázatot vállalva rászántam magam egynek a beszereztetésére. (Beszerző: pmrradio.hu). Aggodalmaim egyrészt a kínai szerelés minősége miatt voltak, másrészt a kapcsolóüzemű tápok zajgenerálására és terhelés-stabilitására vonatkoztak.

Na de nagy levegőt véve, próbaszerencse alapon belevágtam. De most lássuk mit is kapunk a pénzünkért? A hullámpapír doboz egyik sarka kissé meg volt nyomva (ez a kínai posta védjegye?), de odabent gondosan kemény fehér szivaccsal ki volt bélelve így a beltartalom kellően biztosítva van. Kapunk mellé egy gondos user manualt is – bár semmi olyan nem derült ki belőle amit eddig ne tudtunk volna – amiben a műszaki paraméterek között megtaláljuk a kimeneti zajt is: ezt csúcstól csúcsig mérve 80mV-ra teszik. De lássuk magát a tápot.

Sem fellengzős, sem bonyolult dolog nincs rajta. Kapunk hozzá egy fali konnektorba való műszercsatlakozós kábelt ami EU szabványú. Bekapcsoláskor a ventillátor egy pillanatra teljes fordulatra kapcsol, kétséget sem hagyva felőle hogy tápegységünk forszírozott léghűtésű. A műszer háttérvilágított – vélhetően 2 db fehér LED által, de azért egyenletesen. A mutató járása a régi szovjet Deprez-műszerekére emlékeztet: erősen csillapítatlan, bár fürge. Emiatt hirtelen mozgáskor túllendül, majd némi hintázás után beáll. A műszer kalibrációja megfelelő, tehát kellőképp pontos, akár feszültség, akár áramméréskor is. Terhelésstabilitása is elég jó, sokkal jobb, mint reméltem. 16A-rel terhelve a kimeneti terheletlen 13.75V-ról 13.67V-ra esett vissza, tehát mindössze 0.08V hiányzik. Ez eléggé kis érték és valószínűleg ennek nagyobb része is a belső vezetékezésen esik.

 

De mi lapul a dobozban ?

Rendezett a kép. A táp „primer” része önrezgő kapcsolású, a szekunder (energiaátviteli tekercs, vagy ha úgy tetszik trafó utáni) része PWM szabályzású (a nagyjából 27kHz-es négyszögjel kitöltési tényezőjével szabályoz). A ventilátor fordulatszámát ez utóbbi kitöltési tényező és a trafó vasmagjának hőmérséklete határozza meg egy kis NTC ellenállás segítségével. Nem kell aggódnunk amiatt hogy esetleg feleslegesen zajong majd. Rövidzár védelme 32A-nál old le és lágyan! Ha esetleg direkte rövidre zárjuk (összecsattintjuk) a kimenetét nem hány szikrákat, mint a pc-s tápok. A kapcsolási rajza érdekelt volna de azt per pillanat nem találtam meg.

Megtaláltam viszont a hasonló kategóriájú ALINCO DM-330 táp kapcsolási rajzát és majd leesett az állam: gyakorlatilag teljesen ugyanaz!

Elég alaposan teszteltem és sokáig kerestem eredménytelenül valami olyan zavart, amit bizonyíthatóan ez a táp állít elő, és nem találtam. Nem erre voltam felkészülve és készítettem egy markáns L-C szűrőt, a nem egyenáramú komponensek leválasztására, amelyek a kimeneti kapcsokon távoznának. Biztos, ami biztos alapon még tettem a kimenetére egy 70A-es triakot, az A2 és G kivezetése közé kötött 13V-os zénerrel, hogy ha mégis 15V felett adna ki a táp, csináljon egy szép nagy rövidzárat és vagy a bizti villan el vagy más, de semmi esetre sem a rádió(k), mert az igen drága móka lenne.