Ballonprojekt 2.0 újra sikeresen

Feljutottunk a közeli világűrbe!

2012. augusztus 19-én reggel 8 óra 18 perckor indítottuk – Benkő Imre (amatőrrádiós), Csák Balázs (csillagász), Dr. Hegedűs Tibor (csillagász), Hegyi Norbert (projektvezető) – útjára a hegyhátsáli Hegyháti Csillagvizsgálótól a Pannon Közeli Világűr Ballon Projekt keretén belül megépített amatőr légkörkutatási célú szondánkat. Az eszköz 11 óra 9 perckor a szlovéniai Lendva mellett landolt egy ligetben, egy magas fa tetején.

A hidrogénnel töltött ballon alatt függő tudományos szonda feladata a szélsebességmérés, fényképezés és videózás volt a közeli világűrből, mely 20 km-es és 100 km-es magasság közt helyezkedik el. Egy eddig ismeretlen technikai hiba miatt az elért pontos magasság ismeretlen, de a képek elemzése alapján 30 km fölé emelkedett az eszköz.

A szondában két helymeghatározó rendszer működött. Az egyik egy 25 km-es magasság felett is működőképes GPS volt egy OpenTracker+ nevű eszközzel kombinálva, mely egy rádió adó-vevőre volt kötve. A rádió 144,800 MHz-es frekvencián sugározta a helyzetét megadó adatcsomagokat 1200 Baudos APRS kódolásban. E csomagokat egy rádióvevővel, vagy akár az APRSDroid program segítségével, egy másik mobiltelefonnal is foghattuk. A második nyomkövető rendszer egy Android operációs rendszerű mobiltelefon volt, mely SMS-ekben küldte el a koordinátákat. Meglepő módon nem csak 1-1,5 km-es, hanem 5 km-es magasságig volt GSM hálózat az SMS küldéshez. Ezek az elektronikai eszközök egy 45 cm átmérőjű, kézmelegítő párnák által fűtött hungarocell gömbben kaptak helyet. A nagy magasságban uralkodó -60C körüli hőmérséklettől a képrögzítéshez használt fényképezőgépet és mobiltelefont fotografikus UV-szűrökből készült ablakok védték meg.

Kb. két órával a ballon felbocsátása után elindultunk Lentibe, a nyomkövetés alapján jósolt repülési irányba. Lentiből továbbautóztunk a szécsiszigeti kilátóhoz, ahonnét a szonda jeleit szerettük volna érzékelni. 10-15 perce figyeltünk a dombtetőn, mikor 11:13-kor megkaptuk a „landolási SMS-eket”, melyekben Lendva melletti koordináták álltak. Ismét autóba szállva a szlovéniai koordináták irányába indultuk. A helyszínre érve egy ligetet találtunk. Azért, hogy megtaláljuk a szondát, a fák közt lánc alakzatban fésültük át a terepet. Negyed óra után fedeztük fel a szondát a fejünk felett, egy fa tetejébe akadva, pontosan a kapott koordinátákon. Végül háromnegyedórányi küzdelem után (igyekeztünk a legkevesebb kárt tenni a fa belengetésével és megrázásával) leesett a szonda a fáról. A zuhanás sebességét az ismét kinyíló ernyő szerencsére jelentősen csökkentette. Nagyon kíváncsiak voltunk a kapott képekre, ezért még a helyszínen felbontottuk a hungarocell gömböt, hogy kiolvassuk a Canon A495 fényképezőgép által készített fotókat, illetve a mobiltelefon által felvett HD-videót. örömünk határtalan volt, mikor láttuk, hogy a fényképezőgép az indítástól a fa első megrázásáig rögzített. Mellékes célunk, azaz a HD-videó készítés is megvalósult, mely hab a tortán.

Természetesen egy ilyen volumenű projekt segítők és támogatók nélkül nem valósítható meg, így köszönetet mondunk mindenkinek a segítségért. A legfontosabb támogatók a bajai Astrotech KKT, a győri Szent László Katolikus Szakkollégium Alapítvány, a pmrradio.hu és Sebestyén Attila hegyhátsáli vállalkozó voltak. A projekt segítője volt Benczik Tamás, Kóta Mariann, Mucs Béla, Pagony Péter, Póczek Sándor (Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány), Steinerné Lénárt Judit, Szalai Balázs (Elektroklinika-Körmend), Takács Ágnes, Tuboly Vince (Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány).

Hegyi Norbert