SDR gyorstelepítés főképp win7 alá

Gyors telepítés csak Zadig és SDRSHARP

Ami fontos! Az elmúlt 3 hónap tapasztalati alapján sajnos minden program gépigényes. Min 2GHz-es proci és 2Giga ram kell és lehetőleg Winxp sp3 /Win7. 1 magos Atom procikon akadozik a vétel.

A másik fontos! Jó antenna nélkül mit sem ér a tuner. Legalább 1 m hosszú drótot próbálj függőlegesen elhelyezni valahova antenna gyanánt.

Zadig driver csomagot itt találod: Zadig driver

A csomag tartalmaz mindent, ami kell a DVB-T sdr-ként indításához.

 

Telepítés

A felső menüsorban kattintsunk az „OPTIONS” fülre, majd a legördülő menüben válasszuk ki a „List All Devices” funkciót, hogy minden eszköz láthatóvá váljon.

zadig01

Figyelem, nem biztos, hogy mindenkinél a képeken látható néven fog megjelenni az USB eszköz, de mindenképp a 0-ás végűt kell majd kiválasztani.

Fontos! A PID: 2838 legyen!

zadig_inst

Ha ezzel megvagyunk, akkor kattintsunk az „Install Driver” gombra, hogy lecserélje a korábbi drivert az újra. Előfordulhat, hogy huzamosabb ideig telepít, de átlagosan fél perc alatt telepíti a szükséges programokat. Ha végigfutott a telepítés indítsuk a SDR Sharp-ot!

Töltsük le az sdrSharp programot: sdr sharp

Legyen bedugva az USB DVB-T.

Indítsuk az SDRSHARP-ot! Indítás után ez a kép fogad minket. Áttekinthető, könnyű kezelőfelület, ami nincs túlbonyolítva. Az indítás:

sharp_indit

A „front end” melletti legördülő menüt nyissuk meg, válasszuk ki, az RTL-SDR/RTL2832U opciót, ekkor a frequency és a Center mezőkben megjelenik a 105 500 000, esetleg más, de ha ezt látod, akkor minden rendben a program használatra kész.

Hogy gyorsan és könnyen le tudjuk tesztelni a működését, nem kell mást tenni mint a Center mezőbe beírunk egy a környezetünkben ismert műsorszóró adó frekijét pl: Neo fm, Class.fm, stb és üssünk ENTERT, erre a felső sorban is megjelenik a beírt freki. Jelöljük ki a WFM-et és a nyomjuk meg a PLAY gombot. Ha mindent jól csináltunk, akkor az általunk kiválasztott adást kell halljuk.

Így kell, majd kinéznie:

shapmegy

A frontend gomb lenyíló fülénél állíthatjuk az adatfeldolgozás sebességét. Régebbi gépnél érdemes visszavenni a legkisebb sebességre, így elkerülhető az akadozó vétel. Ugyan itt állíthatjuk a Tuner érzékenységét is.

  • FC0013-nál 0-19dB-ig.
  • E4000-nél 0-42 dB-ig.
  • 820T-nél 0-49 dB-ig.