Rádió programozás, com kábel telepítése

Rádió programozása PC-ről

Amire szükségünk van:

  • 1 adatkábel
  • 1 PC XP Win7

Kettő fajta adatkábellel dolgozhatunk:

  • COM portossal (ehhez nincs szükség meghajtó programra), vagy
  • USB portossal (ehhez kell meghajtó program).

Az usb port egy virtuális COM portot létesít a gépen a memóriakezelő és a rádió között. XP és Win7 32bites rendszer alatt nincs nagy gond a meghajtóprogram telepítéssel, viszont 64bites rendszernél már lehetnek problémák.

Ha a legfrissebb Prolivic driver nem lenne jó, esetleg egy 10-es hibakódot kaptok telepítésénél,

10hiba

akkor érdemes ezt a régi Vista 64 bites drivert feltelepíteni. Itt a régi vista driver Vista-Win7 Cable Driver

ujab prolific chip es kábelekhez win 8-10 driver Prolific driver

A telepítés során, ha felajánlja az újabb verziót, mindenképpen a régi drivert tehát a régi Vistás drivert alkalmazzátok. Ha megvagyunk a driver telepítéssel, nézzük meg milyen portot kapott a kábelünk, mivel nem minden program tudja automatikusan kiválasztani a portot. Saját gép, jobb-egérgomb, majd tulajdonságok és hardver eszközök. Itt keressük meg a com portokat és nézzük meg milyen port számot kaptunk (operációs rendszertől függetlenül hardver eszközök és com-port).

rendszerezkzk

Előfordul, hogy sok USB-s eszköz használatánál (Bluetoot, USB, wi-fi, stb.) 10 fölötti portszámot oszt ki a gép, viszont a memóriakezelő program nem kezel, csak 1-től 4-ig portot. A megoldás, hogy lecseréljük a kapott port számot az eszközkezelő COM portoknál (itt néztük meg a portszámát ugye). 🙂 Egy speciális feliratú fület keressünk. Erre kattintva változtathatunk a portszámon, mondjuk COM2-re, ne foglalkozzunk az eseteleges hibaüzenettel. Természetesen, ha van üres port, akkor azt válasszuk. Az új port számát már beállíthatjuk a memóriakezelő programban.

Memóriakezelő Fontos!

Több Rádió programja nem kezeli az EU karaktereket, ezért nem lehet lépésközt vagy CTCSS esetleg pontos frekvenciát beírni. A megoldás, hogy az operációs rendszer területi beállítást a program indítás előtt állítsuk át angol amerikaira.

Ezeknél a rádióknál ez szükséges:

  • Baofeng uv5r és társai: A, B, C, G, F, D, stb.,
  • Baofeng 888s, 777s, 666s,
  • Linton LT 9800.

Remélem segítség. 🙂 Fojtatása következik.